Dani draganića

Stanje u Covid bolnicama Karlovačke županije: U Ogulinu “nikad bolje”, u Dugoj Resi fali sestara, a u Karlovcu raste broj hospitaliziranih

U Karlovačkoj županiji brojimo velik broj zaraženih covidom 19, osobito ako uzmemo obzir testirane PCR-om i BAT testovima, pa je tako samo danas 351 novozaraženih. Ipak, iako su brojke novoizraženih veće nego u istom razdoblju lani, sve je manje umrlih od posljednica Covida. Provjerili smo kakvo je stanje u bolnicama u kojima su smješteni Covid bolesnici.

Zdravstveni djelatnici složni su u jednom, situacija u bolnicama je jako dobra, uspoređujući barem posljednje dvije godine otkako je pandemija. Covid bolesnike u Karlovačkoj bolnici primaju ogulinska, dugoreška i Opća bolnica Karlovac. Iako pandemija nije gotova i zaraženi umiru, situacija je puno lakša, potvrđuju ravnatelji.

-Situacija je nikada bolja što se tiče nas. Dok je bio prethodni val s delta sojem, tu je bilo dosta pacijenata, bili su zahvaćeni dišni sustavi i ostali sustavi i to u dosta teškom obliku. Kao što vidimo svaki dan, dnevna brojka je ogromna, ali kliničke slike su bile dosta dobre, ti pacijenti nisu zahtijevali bolničko liječenje ni u približnoj mjeri kao u prethodnom valu, rekao je  Davor Vukelja, ravnatelj Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin.

U ogulinskoj bolnici u prijašnjim valovima bila su otvorena tri covid odjela, a sad samo jedan. Najveći im je problem manjak djelatnika. Da je sve u redu potvrdila je i ravnateljica dugoreške bolnice Višnja Mihalić Mikuljan, ali i njima zbog malog broja zaposlenik veliki problem stvaraju izolacije i samoizolacije.

-Mi  inače imamo samo devet zaposlenih liječnika i to su svi specijalisti koji rade i u poliklinici, ti liječnici i dežuraju, a nama fali i brat, bratu 20 sestara minimalno. Raspisali smo natječaj za tri sestre koje se nisu javile. Manjak se kod nas jako, jako osjeti. Ako nam ispadne iz stroja pet sestara mi to jako osjetimo, rekla je Višnja Mihalić Mikuljan, ravnateljica SB za produženo liječenje Duga Resa.

Svi pacijenti u poliklinici moraju imati Covid potvrde, a za neke pretrage i napravljen PCR test, ostali pacijenti se pregledavaju bez listi čekanja i dalje, rekla je ravnateljica Mihalić Mikuljan.

U karlovačkoj bolnici ističu kako je situacija i dalje neizvjesna.

– Nekako smo se nadali da ćemo, kako je trend po svuda, da se ne povećava toliko broj hospitaliziranih osoba od Covida, ići u tom smjeru i da nećemo toliko osjetiti ovaj peti val, međutim, obzirom na velik broj zaraženi, nažalost nam se događa jedan trend porasta hospitaliziranih pacijenata, kazala je Jasna Topić, zamjenica ravantelja OB Karlovac.

Tako ih je sada u bolnici 38 covid pozitivnih osoba, a prije par dana bilo ih je svega 20. Uz porast broja hospitaliziranih, problem stvara i veliki broj pozitivnih djelatnika, prije svega medicinskih sestara. No napominju kako pacijenti i dalje redovno mogu dolaziti i dobiti potrebnu zdravstvenu zaštitu.