Dani draganića

Karlovac više neće biti “jedini grad, od najvećih u zemlji, bez kina” – Edison do ljeta ’23 dograđen, uređen i moderno opremljen

Karlovac od ljeta iduće godine više neće nositi etiketu “jedinog grada bez kina među najvećim gradovima u zemlji”!

Do tada će, naime, biti završena rekonstrukcija i dogradnja kina za koje su Karlovčani, od svih koja su imali, najviše vezani. U Edisonu neće biti prikazivani samo filmovi jer osim velike kino dvorane s 200 mjesta i manje sa 60, bit će u njemu i caffe bar, suvenirnica, višenamjenski prostor i uredi, multifunkcionalna dvorana…

Jer, kada su Karlovčani već prestali vjerovati da će od obnove Edisona ikada išta biti, dogodilo se: novac, kojeg Karlovac sam ne bi mogao osigurati, stigao je iz ITU mehanizma. A za rekonstrukciju, dogradnju, uređenje i opremanje zgrade, trebat će više od 30 milijuna kuna.

Anita Trbuščić Mlakar, pročelnica Službe za ITU mehanizam, kaže da je kino Edison savršen primjer suradnje gradskih odjela.

– Sredstva za financiranje ovog projekta osigurana su u Operativnom programu Konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014-2020. i to 28,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok je ostatak od gotovo 5 milijuna kuna jednim dijelom osiguran iz državnog proračuna, a dijelom iz proračuna Grada Karlovca, napominje Trbuščić Mlakar.

Nije cilj samo obnova kultnog karlovačkog kina, inače zgrade zaštićene kulturne baštine, jednog od prvih namjenski izgrađenih kina u zemlji.

– Radi se o multifunkcionalnosti koja povezuje primjenu modernih tehnologija s obrazovnim i konferencijskim turizmom, filmskim sadržajima, audio i scenskim umjetnostima, navodi Trbuščić Mlakar.

Projekt o kojem su Karlovčani sanjali od 2007., a onda još intenzivnije od 2016., kada je Grad otkupio kino pa, s godinama, gubili nadu da će išta od toga biti, i za koji i dalje teško vjeruju da se doista događa, bit će završen za manje od godinu i pol.

– Vrijeme provedbe ovog projekta je između 6. travnja 2021. i 6. travnja 2023., što se odnosi na brownfield dio projekta, dok se samo opremanje provodi od studenog 2021. do polovice svibnja 2023. godine. Podsjećam da se radi o objektu kulturne baštine, koji je pod pojedinačnom zaštitom Ministarstva kulture, što pridaje još veći značaj rekonstrukciji i opremanju jednog takvog objekta, naglašava Trbuščić Mlakar.

Radovi na zgradi počeli su krajem studenog i još traje uklanjanje ruševnih dijelova Edisona. No, sve ide po planu, kaže koordinatorica projekta Kristina Benko pa bi radovi trebali biti gotovi do ožujka iduće godine, a uporabna dozvola ishođena u travnju.

– Dobar dio radova na demontaži i rušenju smo odradili. Pokazalo se prilikom skidanja obloga i nekih instalacija da je objekt pretrpio određena oštećenja prilikom potresa. Zatražili smo dodatno ispitivanje betona koje se odnosi na temelje jer sljedeći radovi koji trebaju biti izvedeni su na ojačanju temelja koji su izuzetno loši, priča Benko.

Nastavi li se tako, sve će biti završeno u rokovima. A to znači i da ćemo iduće godine u Edisonu – gledati filmove. I ne samo to!

– Idemo prema planu, očekujemo završetak radova do travnja 2023., kada očekujemo da ćemo imati multifunkcionalni objekt, caffe bar, suvenirnicu, dvije kino dvorane – veliku s 200 i manju sa 60 sjedećih mjesta, multifunkcionalni prostor, urede i nadam se da ćemo na ljeto gledati filmove, naglašava Benko.

Edison tada neće biti onakav kakvog pamtimo. Ni sadržajima, ni izgledom. Rekonstruirana zgrada će biti veća od originala.

– Edison se produžuje za 4,7 m zbog pozornice i operativnog dijela koji je potreban za pozornicu i platno. Dvorana koja će se nalaziti u prizemlju će biti multifunkcionalna, ne samo kino dvorana, opisuje Benko.

Edison će imati 2.151 četvorni metar, a njegovo opremanje, premda je to drugi projekt, počet će pred kraj građevinskih radova kako bi sve – i rekonstrukcija i uređenje i opremanje – bili gotovi do ljeta 2023. A Karlovčani, tada, 103 godine nakon što je izgrađen, imali rekonstruiran, novi Edison.

 

Ljiljana Zoroja

foto/video: Marko Grčić