KABA

Svjetski dan bolesnika u OB Karlovac: Povećan broj hospitaliziranih, mnogi su pozitivni ali bez ikakvih simptoma

Svjetski je dan bolesnika i tom je prigodom u Općoj bolnici Karlovac svim pacijentima na ulazu omogućeno mjerenje šećera u krvi, krvnog tlaka i oksigenacije u krvi. Uz to je u bolničkoj kapelici održana i sveta misa.

– Hipertenzija, to jest visok krvni tlak i dijabetes tipa 2 su najčešće bolesti koje uzrokuju kardiovaskularne bolesti, a znamo da su te bolesti prvi uzrok smrtnosti u svijetu. Treba voditi zdrav život, paziti na tjelesnu težinu i na tjelesnu aktivnost, dijabetička prehrana nije dobra samo za dijabetičare već i za zdrave ljude- znači češće jesti manje obroke i redovito se javljati doktoru obiteljske medicine da se sve otkrije na vrijeme, kaže nam Samija Ropar, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite.

Povećan je broj hospitaliziranih bolesnika u OB Karlovac, trenutno je njih 45 na COVID odjelu i četiri bolesnika u respiracijskom odjelu u OB Karlovac. Mnogo je bolesnika koji su ovdje s covidom, a ne liječe se od covida. Mnogo je i onih koji nemaju nikakvih simptoma, na antigenskom testu su negativni, a na PCR-u u konačnici pozitivni.

– Nažalost su mnogi pozitivni iako nisu zbog toga došli u bolnicu, objasnila nam je Ropar.

Tijekom cijele pandemije manjak osoblja je najveći problem. Kronično nedostaje medicinskih sestara, a specijalizanti su im od velike pomoći. I prije epidemije bio je manjak kadra. Proširili bi i zaposlili veći broj osoblja, no medicinskih sestara nema dovoljno niti na tržištu rada.

-Specijalizanti moraju i imaju obvezu biti u Zagrebu kako bi završili specijalizaciju , no mi ih moramo povlačiti iz Zagreba da bi nam pomagali u covid ambulanti, na covid odjelu i na hitnom prijemu jer nam znatno pomažu. Danas je sedmero specijalizanata na ovim radilištima u bolnici, kazala je Ropar.

 

(piše: Eva Marušić

foto: Screenshot)

omicron