Dani draganića

Vlada predstavila mjere: Niži PDV na hranu, plin, uloške, ulaznice…

Vlada je predstavila paket mjera pomoći građanstvu i tvrtkama nakon rasta cijena energenata vrijedan nekoliko milijardi kuna. Premijer Plenković je rekao da je globalni porast cijena energenata izazvao val poskupljenja u Europi.

-Plin raste iz četiri razloga, prvo nakon covid-krize raste potražnja i cijena nabave u Aziji. Drugo je Rusija, koja je jedan od najvećih oprskrbljivača i koja ima ograničenu proizvodnju, a Sjeverni tok 2 nije u funkciji. Treće, Norveška nije u mogućnosti povećati proizvodnju plina. U Europi se događa veća potražnja, a klimatske prilike govore da su zime hladnije, a osobito zadnji mjeseci zime, rekao je Plenković.

-Da Vlada ne donosi ovaj paket mjera i da nema ove intervencije, od 1. travnja računi za struju bi poskupili 23 posto, a za plin 79 posto, rekao je Plenković.

Paket mjera vrijedan 4,8 milijardi kuna

Paket je vrijedan 4,8 milijardi kuna, rađen je sustavno, u koordinaciji svih nadležnih ministarstava i tijela. Ovaj paket mjera odnosi se na kućanstva, na poduzeća i na poljoprivrednike. On je univerzalan, zato što je usmjeren svim korisnicima.

-Ovaj paket odnosi se za kućanstva, potpore za trošak plina kućanstvima, odnosi se na porezna rasterećenja, na socijalna rasterećenja građana u riziku od siromaštva, za umirovljenike te poduzetnike i poseban program potpora za poljoprivrednike i ribare. Limitiramo rast cijena električne energije na 9,6 posto. Plin, koji bi rastao 79 posto će rasti najviše do 20 posto, zato što se prosječna cijena može kalkulirati tek na kraju veljače, koja se uzima kao referentna točka i onda se formira za iduću godinu, rekao je Plenković.

O ublažavanju cijena struje

Kako ćemo ublažiti rast cijena električne energije? Danas u Hrvatskoj prosječna cijena godišnjeg računa za struju u kućanstvu je 3400 kuna. Da ništa ne napravimo, ta cijena bi narasla za 782 kune na 4182 kune prosjeka u godini dana. S našim mjerama, ono što je bilo 3.400 narast će na 3.725, dakle 325 kuna godišnje. Mjerama što uštedjeli našim građanima 457 kuna, rekao je Plenković.

Što se plina tiče, da ne napravimo ništa 0,326 kW/h bi skočilo na 0,574 kn. Kada smanjimo PDV dolazimo na 0,482, a s dodatnom subvencijom dolazimo na 0,382 kn po kW/h, rekao je Plenković.

Potpore građanima odnose se na sva kućanstva koja koriste plin. Iznos potpore direktno po računu je 10 lipa po kilovatsatu. Iznos popusta iskazuje se na računu posebnom stavkom. Trošak ove mjere je 600 milijuna kuna, a osigurat ćemo ga prodajom emisija stakleničkih plinova na dražbi, rekao je Plenković.

Smanjenje PDV-a

PDV na plin i toplinsku energiju ćemo promjenom zakona trajno sniziti s 25 posto na 13 posto. Time se PDV na struju i plin i toplinsku energiju izjednačava, rekao je Plenković.

S 25 posto na 5 posto smanjuje se plin od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2023. godine.

Smanjuje se i PDV na hranu, i to s 13 posto na 5 posto na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu, troškove u poljoprivredi, sadnice, gnojeve i pesticide te s 25 posto na 5 posto na maslac i margarin.

Smanjuje se i PDV na higijenske uloške i tampone i to s 25 posto na 13 posto.

Smanjuje se i PDV na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe s 25 i 13 na 5 posto. (N1)