Dani draganića

Vjekoslav Jakovčić hobi pretvorio u posao: Od drveta izrađuje svašta – od suvenira do ambalaže

Posjetili smo obrt Malolu u Novigradu na Dobri. Obitelj Jakovčić preradom drveta bavi se već osam godina no zadnjih četiri ovaj hobi pretvorili su u posao. Vjekoslav Jakovčić ponosni je vlasnik, a od drveta izrađuje različite predmete, od suvenira do ambalaža. U radu mu pomažu i supruga i otac.

– Oduvijek je tu bio nekakav interes prema drvetu, a kroz godine kako smo mi u braku krenula je ta proizvodnja pomalo i sada je to ozbiljniji posao, obrt. Prije je to više bio hobi i dodatni oblik zarade, kazao je Jakovčić.

Uz brigu o troje djece, poslove oko obrta supružnici Jakovčić su si rasporedili, pa tako Vjekoslavova supruga najčešće uskače kada treba dogovoriti posao, promovirati radove na društvenim mrežama ili pak ukrašavati već gotove proizvode.

90 posto predmeta napravljeno je od različitih vrsta drveta, a 10 posto je šperploča i medijapana. Umjetni materijali se ne koriste kaže nam Jakovčić. Priprema drveta je strojna, dok je završna obrada ručno rađena. U radu koriste drvo oraha i trešnje za tvrđe proizvode, jasen i javor za kućanske proizvode, npr. daske za rezanje i serviranje, dok kutije i drvenu ambalažu izrađuju od bora, imele, topole…

Novigrad na Dobri postaje poznat po cestama kojima voze rally vozači. Zahvaljujući auto moto sportu snimke ovog kraja obilaze svijet što posebno veseli njegove stanovnike ali i male obrtnike poput Jakovčića. Podsjetimo, već sljedećeg vikenda očekuje nas prvi Quattro river rally koji će između ostaloga prolaziti i cestom uz Stari grad Novigrad na dobri.

– Nažalost ljudi još nisu shvatili koliko je to važno, sama ta događanja su dobra reklama našeg kraja. Godinama smo tu, a do sada nažalost nije bilo ništa slično tome ovdje, kazao je Jakovčić.