Gradilište u ulici Braće Gojak u sklopu projekta ‘Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac- Duga Resa’ obišao je državni tajnik Mario Šiljeg zajedno s predstavnicima Hrvatskih voda, ViK-a, županicom, gradonačelnikom Karlovca i Duge Rese, predstavnicima gradske četvrti Turanj i Mjesnog odbora Kamensko iskazavši zadovoljstvo napretkom u izgradnji. Gradilište je to na kojem je izvedeno 7 km kanalizacijskog sustava i 2 km rekonstrukcije vodoopskrbnog sustava. Mali je to dio velikog sustava koji se planira izgraditi u veličini od 70 km na javnom sustavu odvodnje i 56 km rekonstrukcije vodoopskrbne mreže. Ukupna vrijednost projekta je preko 400 milijuna kuna od čega je 330 milijuna prihvatljivih europskih troškova.

– Moram izraziti zadovoljstvo jer ćemo unutar tih radova imati priliku priključiti novih 2,500 kućanstava na novoizgrađeni sustav odvodnje i bitno smanjiti gubitke vodoopskrbnog sustava izgradnjom novog cjevovoda. To nisu sve aktivnosti. Izgradit ćemo i uređaj za solarno sušenje mulja koji će bitno pospješiti zbrinjavanje mulja, nabavit ćemo opremu za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda i pet specijaliziranih vozila kojima ćemo vršiti uslugu zbrinjavanja otpadnih voda na područjima koja nisu trenutno pokrivena linijskim objektima, rekao je Ivan Klokočki, voditelj jedinice za provedbu projekata iz Vik-a.

Na području grada Karlovca radi se o 50 kilometara vodoopskrbe i odvodnje.

– Grad je vlastitih sredstava na ovom potezu radova izdvojio oko 90 milijuna kuna i na jednom dijelu gradilišta će se poboljšati druga komunalna infrastruktura kao što su nogostupi, javna rasvjeta, asfaltne površine, rekao je gradonačelnik Mandić te nadodao kako su ponovno išli u javnu nabavu jer nisu mogli pronaći izvođače za ‘grupu četiri’ u kojoj je i Zvijezda. Javna nabava je završena i za mjesec dana bi trebalo biti konačno sklapanje ugovora.

Priprema se aglomeracija Plitvička jezera koja je posebno vezana za općinu Rakovicu za što se već dugo očekuje koncepcijsko rješenje vodoopskrbe jer tamo pitke vode nedostaje.

– U provedbi je i aglomeracija Slunj i Ogulin- sve je to vezano za novu financijsku perspektivu i duboko se nadam da ćemo ovih godina pratiti i radove na tom području, rekla je županica Martina Furdek-Hajdin.

Veliko zadovoljstvo radovima na području Turnja i Kamenskog vrijednim više od 60 milijuna kuna izrazio je i direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Radi se o 15 km nove kanalizacije, 4 km gradnje i rekonstrukcije vodoopskrbne mreže što je tek dio ukupnog projekta gdje će se izgraditi 70 km novih kanalizacijskih kolektora i 30-ak vodoopskrbnih cjevovoda. Projekt je vrijedan više od 400 milijuna kuna. Od 13 projektnih elemenata, njih 12 je u fazi izvedbe. Ovaj projekt će donijeti mogućnost priključenja za gotovo 12 tisuća građana na sustav javne odvodnje kojeg prije nije bilo.

Hrvatska postaje veliko gradilište, kazao je Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja RH. Naime trenutno je u fazi pripreme i realizacije 60 velikih vodnokomunalnih projekata vrijednosti preko 25 milijardi kuna. Od toga su 15 milijardi kuna iz EU sredstva.

– Nakon ovih radova očekujemo da će pola milijuna hrvatskih građana imati poboljšanu kvalitetu vode za ljudsku potrošnju, a oko 2,4 milijuna Hrvata poboljšane priključke na sustav odvodnje i kvalitetno pročišćavanje otpadnih voda, rekao je državni tajnik Mario Šiljeg.

Danas je priključeno 87 posto stanovništva Hrvatske na sustav vodoopskrbe, a trenutne mogućnosti su na 94 posto.