“Škrgatićevi stanovi” zaslužuju drugu priliku, da se osuvremeni zgrada koja na Dubovcu već jest, izgrade preostale dvije i taj stambeni fond stavi u ruke Grada. Nije dovoljno samo reći: Mi nemamo s tim posla!

Poručio je to s današnje pressice gradski vijećnik Dimitrije Birač, govoreći o zgradi i zemljištu u Ulici Petra Kružića, gdje je prije 15-ak godina počela, a onda i stala, izgradnja pet zgrada u kojima je trebalo biti 280 stanova za Karlovčane i Zagrepčane. Dvije su izgrađene, treća započeta i, po Biračevim riječima, ostavljena da trune.

– Tadašnji gradonačelnik Miro Škrgatić je šetao ovdje s investitorima, bila su velebna obećanja kako će ovdje doći živjeti Zagrepčani, kupiti si jeftinije stanove, a od svega toga, na žalost, ništa. Ti tzv. Škrgatićevi stanovi su bitan dio nasljeđa vladajuće stranke čiju stambenu politiku vidimo u kontinuitetu do danas, kazao je Birač.

A to se, dodao je, očituje u tome da se gradski stanovi gledaju kao socijalni, a ne razvojni, što je pogrešno. Umjesto toga, po Biračevim riječima, Grad se treba pokrenuti, utvrditi tko je vlasnik nedovršene zgrade i zemljišta, Stambena zadruga ili Hanžeković društvo, te dogovori da Grad uđe u taj projekt.

–  Projekt postoji, Grad neka preuzme brigu o tome, samostalno ili u dogovoru s državom, što bi bilo pametnije, i ovih 280 stanova osposobi, počne rješavati stambeno pitanje u Karlovcu i poveća gradski fond, a to pitanje postane razvojno, ne socijalno. U Karlovcu postoji ogromna potražnja za stanovima, a Gradu ne pada na pamet da poveća stambeni fond kad već vidi kakava je potražnja, rekao je Birač.

Ti stanovi na Dubovcu, po njegovu prijedlogu, mogu biti za najam ili prodaju, ovisi kako Grad odluči, a namijenjeni ne samo mladima, nego i starijim Karlovčanima, kojima su, primjerice, stanovi u kojima trenutno žive preveliki.