Dani draganića

Karlovački ledolomac Karlo Bukovac zaustavljen u šesnaestini finala Ice Cross svjetskog kupa

U trenucima kada smo pratili kraj zimskih Olimpijskih igara, karlovački ledolomac Karlo Bukovac odradio je svoj povratnički nastup u ATSX Ice Cross svjetski kup nakon prethodne sezone bez nastupa. Bukovac je nastupio na zadnjoj utrci sezone u talijanskom Alpe di Siusi/Seiser Almu koja je prvi put nakon pandemijske pauze i podjela svjetskog kupa na europsku i američku regiju bila razlog za okupljanje najboljih natjecatelja iz cijelog svijeta. Mladi Karlovčanin tako je prvi put nastupio u isključivo seniorskoj konkurenciji natjecatelja sa četiri kontinenta i 20-ak država kao jedini natjecatelj iz Hrvatske predstavljao naš grad i državu.

Na teškoj stazi koju su pripremili domaćini u Italiji, Bukovac je svoj nastup završio u šesnaestini finala kada je ispao od kasnijeg pobjednika utrke Marca Dallaga iz Austrije i domaćeg predstavnika Emmanuela Barbere čiji je rezultat jedan od poznavatelja prednosti koju su talijanski natjecatelji stekli brojnim treninzima na stazi. Upravo količina treninga je dalje u utrci povela najboljeg talijanskog predstavnika Lorenza Callegarija do bronce s čime je postao prvi talijan na postolju svjetskog kupa, iza predstavnika Finske Mirka Lahtija i Marca Dallaga.
Već spomenuti Marco Dallago pobjedom u ovoj utrci osvojio je i titulu ukupnog prvaka pobjedom u sve tri utrke na kojima je ove sezone nastupio. Iza njega našli su se Češki predstavnik Michael Urban i Britanac Robin Worling.
U ovoj sezoni svoju podršku mladom Karlovčaninu pored ostalih sponzora iz Hrvatske, ali i Italije i Španjolske, pokazala je i Tvornica Turbina Karlovac koja je postala jedan od sponzora Ice Cross Teama Croatia s čime su prva i trenutno jedina karlovačka tvrtka koja je podržala nastupe mladog Karlovčanina u svjetskom kupu.
Kako je bilo vratiti se na utrku svjetskog kupa nakon sezone pauze?
Karlo: Zapravo kao i svaki puta dolazak na samu stazu je poseban osjećaj totalno drugačiji od klizanja na ravnom ledu na kojemu treniram. Bilo je odlično po prvi puta nakon moje pauze natjecati se s drugim natjecateljima iz cijelog svijeta i utrkivati se s njima.
Kako si zadovoljan rezultatom u svojoj povratničkoj utrci?
Karlo: Pauza je nažalost ostavila traga i trebalo se priviknuti na zaleđene spustove nakon sezone bez utrka. Upravo više prilika za trening je većinu talijana vodila do rezultata karijere i bolje rezultate od nas koji smo imali priliku za jedan ili dva spusta prije samih kvalifikacija. Zbog toga znam da mogu bolje i jedva se čekam dokazati na drugim utrkama sljedeće sezone.