Dani draganića

Na drugu godišnjicu početka pandemije, načelnica Stožera Vesna Hajsan Dolinar: Opet bi donijeli iste mjere, ali s manje straha

Prije dvije godine Hrvatska se susrela s prvim slučajem zaraze koronavirusom. U to vrijeme virus se počeo opasno širiti Italijom. Strašni prizori s talijanskih ulica bili su upozorenje cijelom svijetu. Tada je ukupno bilo 80 tisuća oboljelih i 2,600 preminulih u svijetu. Zemljom je zavladao strah, a još je nekoliko dana prošlo prije nego što je virus stigao u Karlovačku županiju. Pripremali su se smještaji za zaražene u OB Karlovac, dolazilo je do niza informacija o prelasku granice sa Slovenijom. Kada se pojavio prvi slučaj zaraze u Metliki, Stožer Civilne zaštite krenuo je sa svakodnevnim sastancima i obraćanjima medijima.

-Danas kada imamo puno veći broj pozitivnih no što je to bilo početkom 2020. godine, znamo se nositi s tom bolešću. Organizirani smo dobro i naučili smo naprosto živjeti sa svim nedaćama koje bolest nosi. Kako gospodarski sektor, kako privatni sektor tako i javne službe. Iako imamo oboljelih i po školama i u zdravstvenom sustavu, sustav funkcionira, rekla je Vesna Hajsan Dolinar, načelnica stožera Karlovačke županije.

Načelnica stožera ističe i kako je zadovoljna sa svim postupcima Stožera u posljednje dvije godine. Smatra kako su na vrijeme donosili prave mjere, kako nisu pretjerivali s ograničenjima, a sve kako bi zaštiti građane.

-Osobno smatram da su sve mjere donesene u datom trenutku bile i potrebite. Vjerujem da bismo danas isto ponovili, ali s manje straha nego tada kada smo se brinuli za svaku osobu, kazala je Hajsan Dolinar.

Najavljuje kako se nazire kraj pandemije, odnosno kraj mjera i ograničenja.

-Nacionalni stožer i Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je odluku da djeca od ponedjeljka ne moraju u razredu više nositi maske. Ovo je polako sada ukidanje mjera, naravno postupno. No trebamo biti oprezni. Trebamo biti odgovorni. Virus, pogotovo omikron, se vrlo brzo i lako širi, istaknula je načelnica Stožera.

Podsjetimo, do danas je virus odnio 5,9 milijuna života, a oboljelo je gotovo 440 milijuna građana. U Hrvatskoj su od covida-19 u dvije godine umrlo oko 15.000 osoba, a oboljelo je njih nešto više od milijun. Što se tiče Karlovačke županije ukupno je do sada oboljelo  više od 33 tisuće osoba, a preminulo u bolnicama  813 osoba.