KABA

Julijana Matanović za 184. rođendan knjižnice – nakon godina restrikcije lijepo je vidjeti punu Ilirsku dvoranu

Karlovačka Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića 184. rođendan proslavila je književnom večeri s Julijanom Matanović, književnicom i sveučilišnom profesoricom neiscrpne energije.

Nakon godina restrikcija, lijepo je bilo vidjeti punu Ilirsku dvoranu. No, to ne čudi kad u goste stiže ova inspirativna književnica koja je, kaže, za svoje godine, počela pisati vrlo kasno. Prvu knjigu proze objavila je prije točno četvrt stoljeća. Ljepše je to reći, nego prije 25 godina, šali se Matanović i vraća se u prošlost:

Već sam bila na pragu prve ženske zrelosti. Imala sam 37 godina. Prije toga sam uglavnom pisala znanstvene članke. Onda kada su svi od mene očekivali ozbiljan znanstveni rad ja sam svojom ženskom intuicijom osjetila da bi trebalo početi pisati prozu, kaže Matanović.

Prva knjiga „Zašto sam vam lagala“ prošla je jako dobro kod čitatelja, ali ne i kod njezine obitelji. Bila je, naime, autobiografska.

Rekli su da sam sebična, uzimala sam komadiće njihova života, a da ih pritom nisam pitala smijem li to učiniti. No, osjećala sam se dužnom prema čitateljima koji su kroz moje štivo liječili neke osobne traume, dodaje.

Osim što je kasno počela pisati, kasno je otkrila i društvene mreže o čemu progovara u knjizi Ljuta godina podnaslovljenu „Internetski napisi internetske novakinje“.

Pristupila sam „fejsu“ i društvenim mrežama tek 2018. kada sam imala 59 godina i nakon što sam otišla u prijevremenu mirovinu. Počela sam pisati i nakon godinu dana nastala je knjiga „Ljuta godina“, kaže.

Piše i dalje, ne otkriva o čemu, ali:

Bojim se da ovo vrijeme koje je vrlo teško i tjeskobno, da će mi postaviti jedno od ključnih pitanja „ima li to smisla više“, zaključuje Matanović.

Za sve ljubitelje Julijaninog književnog opusa nadamo se da do toga neće.