Dani draganića

Povećane naknade za rad udomitelja

Jedna od uvećanih naknada je i za udomitelja koji obavljaju standardno udomiteljstvo koja je sa 2.500 podignuta na 4.000 kuna

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava donijelo je odluku o visini naknade za rad udomitelja i o visini opskrbnine za potrebe korisnika. Osnova ovih odluka je povećanje naknada za gotovo sve koji se bave udomljavanjem. Nove detalje vezane uz Zakon o udomiteljstvu komentira Marina Novaković Matanić.

-Mi odluku pozdravljamo, a i udomitelji su to tražili. Značit će nam to puno pogotovo u vrijeme inflacije kad cijene divljaju. Ovo je pomoć udomiteljima, ali i svoj djeci koja su u udomiteljskim obiteljima – rekla je udomiteljica Marina Novaković Matanić.

Pojašnjeno je i što ove odluke konkretno donose udomiteljskom sektoru.

-Veći broj novih udomitelja zbog povećanja naknada ne očekujemo. Već je kod izdavanja dozvola definiran broje djece koju možete imati. Ono što očekujemo da se promjeni je specijalizirano udomiteljstvo. To je na tragu da se viskokokvalificirani ljude odluče za taj posao, pogotovo jer je naknada povećana, no dosad se za to nitko u Hrvatskoj nije javio – rekla je Novaković Matanić.

Matanić Novaković komentira i konkretne iznose povećanja naknada.

-Naknada udomitelju koja je dosad bila u najvećem iznosu 850 kuna ide na 1350 i to je dobro. Ono što nismo uspjeli je slučaj ako netko ima četvrto ili peto dijete jer on ne dobiva tu naknadu. Tako za prvo do treće dijete dobivate 1350 kuna, ali ovim zakonom slučaj sa četvrtim i petim nije definiran – zaključuje Novaković Matanić.