Akrap: Rusija nedovoljno spremno ušla u rat i podcijenila protivnika; informacijski Ukrajina dobiva rat

Rusija je nedovoljno spremna ušla u rat i u potpunosti je podcijenila Ukrajinu, izjavio je to Gordan Akrapa s Instituta za istraživanja hibridnih sukoba na tribini „Globalni izazovi aktualnog rusko-ukrajinskog sukoba“ u organizaciji županijskog HDZ-a. Po njegovu mišljenju, Rusi su očekivali da će dobiti snažnu podršku lokalnog stanovništva, ruskog, proruskog, očekivali su da će doći do pobune u ukrajinskim oružanim snagama, nisu očekivali takvu spremnost i očekivali su da će na jednom terenu izvući ukrajinske oružane snage na frontovsku borbu. No, to se nije dogodilo.

-Kad pogledate teren bez obzira koliko se ukrajinski sjeverni, istočni i južni dio zacrvenio, jedini pravi pomaci su na jugu. Greške koje su Rusi napravili vjerojatno će doći na naplatu i očekivanja su da će rusko gospodarstvo krenuti padati, a time će pasti i njihove financijske mogućnosti vođenja rata.

Danas su održani još jedni pregovori, no i ovoga puta bez pomaka. Ono na što Rusija neće pristati je da dobije manje od onoga što trenutno ima. Akrap vjeruje kako će Ukrajina osloboditi okupirana područja jer Rusi ondje više nemaju logističkih mogućnosti.

-Imati ćemo situaciju da je došlo do rata do kojeg nije trebalo doći, samo zato što je Putin gospodar rata i mira donio odluku da krene u rat, a mirovnim pregovorima je mogao dobiti puno toga. Sada je jedino pitanje što će i koliko će koja strana dobiti.

Masovno granatiranje ukrajinskih gradova – informacijski Ukrajina dobiva rat

–Rusija nema drugih sredstava i modela, osim masovnim granatiranjem zauzeti teritorij. Sankcije koje su nametnute spriječile su vojnu proizvodnju da proizvodi sofisticirane sustave, nećete na terenu naći nove tenkove koje su hvalili. Oni pokušavaju nametnuti strah, beznađe i nepovjerenje ukrajinskog naroda u vlastito vodstvo, međutim informacijski Ukrajina dobiva ovaj rat. Vidi se da ona kontrolira svoj prostor i da nije podlegla dezinformacijama. Vidite da Rusija pokušava usmjeriti stanovništvo da izađe iz gradova kojima prijeti, i onda preko Rusije i Bjelorusije dovući stanovništvo u obliku taoca. Kada se borite u svome gradu i državi, moral i odlučnost su znatno veći, nego kada tih elementa nemate, kazao je Akrap.

Ekonomske posljedice rata – cijene energenata pogodit će cijelu ekonomiju

Napadi Rusije na Ukrajinu u značajnoj će mjeri utjecati na ekonomske, trgovinske i financijske trendove i kretanja ne samo na europskom kontinentu, nego u cijelom svijetu. Puno je negativnih implikacija, kaže Vilko Klasan.

-Stvari neće biti iste jer se globalna sigurnosna struktura mijenja i ima implikacije i na gospodarski i na financijski segment, te međudržavne odnose. I mi ćemo u svim tim apsketima osjetiti, do zadnjeg građana svatko će posljedice osjetiti. Naše firme koje posluju s Ruskom federacijom što onda za posljedicu ima gubitak radnog mjesta, potom naš turizam.

Cijene energenata, a potencijalno i ograničena dostupnost pogodit će gotovo cijelu ekonomiju, no Hrvatska je učinila izuzetno dobru stvar.

-To će utjecati na život u Europskoj uniji. Srećom Hrvatska ima LNG terminal i to se pokazuje kao izuzetno dobar strateški potez hrvatskih vlasti jer će on biti nama sigurnost za budućnost tog segmenta, mišljenja je Marinko Ogorec.

No, isto tako smatra kako energenti nisu motiv za pokretanje ovog sukoba već stvaranje geostrateške i geopolitičke strukture kao takve na globalnoj razini.

-Prije svega ovo nije sukob između Rusije i Ukrajine, već između Rusije i zapadnog svijeta, prije svega SAD. Rusija traži preslagivanje na globalnoj razini gdje bi ona bila prihvaćena kao jedna od vodećih sila, što doduše i jest. Ovog rata nije trebalo biti da bi se to dokazalo, kazao je Ogorec.