Dani draganića

Iz Karlovačke županije na NPOO prijavljena 22 projekta vrijednosti više od 36 milijuna kuna

Na Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) s područja Karlovačke županije prijavljeno je ukupno 22 projekta u iznosu gotovo 36 milijuna i 400 tisuća kuna. Karlovačka županija predstavila je 9 projekta iz sustava županije koji su prijavljeni na Nacionalni plan oporavka.

Prijavljeni projekti koji su predstavljeni su: Karlovac SKOK- skladišno -obučni kompleks Jamadol, Digitalna transformacija javnog prijevoza u Karlovačkoj županiji, Izgradnja i opremanje biciklističkih traka i ostale biciklističke infrastrukture (odmorišta) u duljini od 29,5 km obostrano u razini kolnika županijske ceste ŽC3256 od državne ceste DC23 do državne ceste DC1, Kampus zdravlja Švarča, Dorina kuća, Centar zdravlja Draganić, Dogradnja i rekonstrukcija MIOŠ-a, Energetska obnova Haulikove 14, Centar integrirane zdravstvene skrbi Karlovac.

Izgradnja Kampusa zdravlja Švarča uključuje izgradnju nove energetski učinkovite zgrade unutar Opće bolnice Karlovac. Tim projektom će se objediniti usluge dijela primarne zdravstvene zaštite -Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije i Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije.

Interpretacijski i posjetiteljski centar Dorina kuća u općini Kamanje nastoji biti različit i jedinstven u odnosu na druge koji imaju sličnu temu. Cilj je preko ove prijave na kraju dobiti dva elementa- izgradnju i opremanje, vizualizaciju sjeverozapadnog dijela Karlovačke županije, a sve u okviru zelene tranzicije, rečeno je na konferenciji.

MIOŠ za sada ima idejni projekt uređenja. Ovim projektom bi se izgradila tehnička dokumentacija koja obuhvaća projekt rušenja, rekonstrukcije, izgradnje i opremanja. Rezultat je rad škole u jednoj smjeni, izgradnja nove sportske dvorane, dio građevine bi se iskoristio i kao smještajni kapacitet jer MIOŠ ima program edukacija odraslih.

Dom zdravlja Karlovac prezentirao je dva projekta prijavljena na NPOO. Radi se o Centru integrirane zdravstvene skrbi Karlovac čime bi se izgradila nova energetski učinkovita zgrada kako bi se poboljšali standardi pružanja usluga i kvalitete života stanovnika, trudnica, djece, kroničnih i palijativnih bolesnika. Drugi projekt je Centar zdravlja Draganić gdje bi se izgradila nova energetski učinkovita zgrada u kojoj bi bila ordinacija obiteljske medicine, dentalne medicine, prostor za edukativne radionice, savjetovalište, soba za izolaciju, prostor za dijagnostičke postupke i dva stana za zdravstvene radnike.

Dva županijska projekta su SKOK – skladišno- obučni kompleks Jamadol i Digitalna transformacija javnog prijevoza.
Prvim projektom se predviđa rekonstrukcija postojećih zgrada koje bi se energetski obnovile, izgradnja novih i uređenje okoliša.
Javni prijevoz nije na razini kakvoj bi trebao biti, a njegova dobra organizacija znači podlogu za ostanak stanovništva na ovim područjima. Pokušavaju se koristiti inovativna rješenja kako bi ova usluga bila lakše dostupna i jeftinija građanima. Sustav javnog prijevoza će se vjerojatno odvijati u vidu mikroprijevoza, mini kombijima i automobilima. Da bi taj sustav funkcionirao bit će kvalitetniji bude li digitaliziran, kazala je županica Martina Furdek Hajdin.