Zaposleni u predškolskom odgoju upozoravali na neprihvatljive izmjene zakona, ali država se oglušila: Nastavljamo akcije, prva je veliki prosvjed u Zagrebu

Zaposleni u predškolskom odgoju, koji su u srijedu mirnim okupljanjima u 50 hrvatskih gradova izrazli nezadovoljstvo najavljenim izmjenama zakona o predškolskom odgoju, idući će tjedan organizirati veliki prosvjed u Zagrebu, a možda i u drugim gradovima.

Najavljeno je to na današnjoj konferenciji za medije sindikata i udruga vezanih za predškolski odgoj.

Najavljeni zakon smatraju problematičnim po više osnova, a krajnje neprihvatljivim prijedlog izmjena odredbi Državnog pedagoškog standarda (DPS), posebno u onom dijelu koji se tiče omjera broja djece i odgojitelja u pojedinim grupama te omogućavanje prekvalifikacije učiteljima.

– Ukidanje Državnog pedagoškog standarda nećemo dopustiti, jer on je okvir kojim djeci u vrtićima možemo osigurati njihova prava. Bude li potrebno, ta ćemo prava djeteta u dječjem vrtiću štititi na sve legitimne načine. Svako dijete ima pravo na jednako dostupan, jednako siguran i jednako kvalitetan vrtić, i to mora osigurati država. Promišljanjem strategije razvoja RPOO, ulaganjem sredstava, ali i donošenjem kvalitetnih zakona koji neće produbljivati već postojeće diskriminacije. Najavljeni prijedlog izmjena Zakona upravo je suprotan svemu što bi morao biti. Diskriminirajući je po više osnova, ne donosi nova rješenja i nesporno vodi u degradaciju kvalitete življenja i rada u predškolskim ustanovama Republike Hrvatske, na štetu najmlađih, istaknula je Katarina Turković Gulin iz Udruge Sidro.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kao predlagatelj Izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju nije uvažio prijedloge upućene od stručnjaka, akademske zajednice, odnosno svih stručnjaka koji su se uključili u javno savjetovanje.

– Predložene izmjene su kozmetičke, kratkoročne i parcijalne te ne rješavaju suštinska pitanja i probleme ove djelatnosti. Europski parlament naložio je svim državama članicama povećanje obuhvata djece dječjim vrtićima, te je Ministarstvo znanosti i obrazovanja odlučilo podignuti kvantitetu, ali nauštrb kvalitete odgojno-obrazovnog sustava – nauštrb uvjeta rada radnica i radnika u dječjim vrtićima, djece i odgojno-obrazovnog procesa, naglasila je Božica Žilić, predsjednica SOMK-a.

Nada Šoprek, predsjednica SOOH-a istaknula je da su uvjeti rada u predškolskim ustanovama već duži niz godina alarmantni i ako se usvoji ovaj predloženi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, bit će još više otežani.

– Imamo puno slučajeva kolegica i kolega koji su završili rani i predškolski odgoj i obrazovanje i stekli višu ili visoku stručnu spremu, a odlaze raditi u trgovine, na blagajne i neka druga radna mjesta, jer je to jednostavno za život više isplativo. Od svih radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju, njih gotovo 90% ima višu ili visoku stručnu spremu, a često imaju plaće na granici s minimalnom plaćom. Ovakav pristup države predškolskom odgoju i obrazovanju, može rezultirati samo rušenjem postojećih materijalnih prava radnika i jednostavno moramo stati tome na kraj, moramo zaštititi djecu, ali i radnike, naglasio je Rajko Kutlača iz SIKD-a.

Kako od države i Ministarstva znanosti i obrazovanja nisu dobili nikakav odgovor, najavili su daljnje aktivnosti, od kojih je prva veliki prosvjed na Markovom trgu u Zagrebu, a potencijalno i u drugim većim gradovima u Hrvatskoj, na dan drugog čitanja Zakona u Saboru.