Jaska potvrdila status grada za uspješno poslovanje

Grad Jastrebarsko potvrdio je status grada s povoljnim poslovnim okruženjem obnovom Business Friendly certifikata.

Certificirani gradovi u Hrvatskoj su Bjelovar, Cres, Crikvenica, Grubišno Polje, Ivanec, Jastrebarsko, Kostrena, Labin i Pleternica, dok su ovaj status, uz Jastrebarsko, obnovili  Kostrena, Crikvenica i Ivanec. U tijeku je poziv za uključivanje novih gradova.

DCIM100GOPROG0054339.

Grad Jastrebarsko u postupku potvrde certifkata ostvario je izniman uspjeh s 95,33 posto ispunjenih uvjeta, a važno je reći kako je po svim kriterijima ostvaren rezultat daleko iznad traženih 75 posto, u nekim područjima, poput suradnje javnog i privatnog sektora i podrške razvoju poduzetništva u maksimalnom 100 posto iznosu.

Biti službeno prepoznat kao grad s pozitivnim poslovnim okruženjem velik je poticaj, ali i odgovornost. Business friendly certifikat prepoznaju domaći i inozemni investitori koji od Grada očekuju iznimnu razinu otvorenosti i fleksibilnosti. Stoga iza ovog certifikata stoji velik trud stručnih službi, ali i izvrsna suradnja s gospodarstvenicima koji zaista čine okosnicu razvoja našega grada, ističe gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Riječ je o vrlo zahtjevnom procesu certificiranja gradova jugoistočne Europe koji u Hrvatskoj provodi Centar za ekonomski lokalni razvoj Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Razvoj i praksa BFC SEE započela je u Srbiji, a u kreiranju projekta korištena su i iskustva iz Češke i Bugarske, dok je u Hrvatskoj do sada u procesu sudjelovalo 20-ak lokalnih samouprava. Ukupno je 63 certificiranih gradova i općina na području Jugoistočne Europe, od kojih 42 imaju trenutno važeći certifikat.