Dani draganića

Motoristi na cesti – svaki peti poginuli u prometu vozač je mopeda ili motocikla

Lijepo vrijeme na prometnice je izmamilo ljubitelje vožnje motocikala i mopeda. Međutim, oni su i među najranjivijim skupinama u prometu. Tako su u proteklih tjedan dana u dvije nesreće poginula dvojica vozača motocikala. Prošle godine ta je brojka bila 64 smrtno stradalih dok ih je 1 533 teže ili lakše ozlijeđeno.

U proteklih pet godina, smrtno je stradalo 267 vozača/putnika na motociklima i mopedima, dok ih je 8 520 teže ili lakše ozlijeđeno. Dakle, svaka peta poginula osoba u prometnim nesrećama u proteklom razdoblju vozila se na mopedu ili motociklu.

Vozači i putnici tih vozila često su žrtve nesavjesnih vozača ostalih motornih vozila, koji grubim kršenjem prometnih propisa ugrožavaju sigurnost svih sudionika u prometu. Međutim, često zbog svog neodgovornog ponašanja i grubog kršenja prometnih propisa i sami motociklisti sudjeluju u teškim prometnim nesrećama te, u sudarima s drugim vozilima, izlijetanjima s ceste ili naletima na objekte uz cestu, smrtno stradavaju ili zadobivaju teške tjelesne ozljede, objašnjavaju u PU karlovačkoj.