KABA

HC još nisu zatražile tehnički pregled rekonstruiranog dijela D-6 – Nisu samo nedostaci razlog, čekaju mišljenje konzervatora; Grad čeka HC

Ni dva mjeseca nakon što su radovi službeno završili, a dionica D-6 od Dubovca do Stativa otvorena za promet, Hrvatske ceste nisu zatražile, a onda ni Grad izdao uporabnu dozvolu za tu, rekonstruiranu dionicu.

Nisu to učinile, doznaje Trend, ne samo zbog otklanjanja nedostataka nego i zbog jednog ruševnog objekta ispred kojeg treba završiti nogostup i staviti rasvjetni stup, a za koji čekaju mišljenje konzervatora.

Glasnogovornica Hrvatskih cesta Tamara Đurijanček pojašnjava da je to razlog zašto tvrtka nije počela postupak ishođenja uporabne dozvole.
– Hrvatske ceste nisu pokrenule postupak ishođenja uporabne dozvole iz razloga jer je prije istog potrebno riješiti status objekta koji prijeti urušavanjem iza Nemčićeve ulice preko puta Feroterma. Naime, ispred spomenutog objekta potrebno je izvesti dio pješačke staze i jedan rasvjetni stup, a što nismo u mogućnosti izvršiti bez uputa, prijedloga ili rješenja ureda za zaštitu spomenika u Karlovcu. U ovom trenutku čekamo na isto, a kako bismo završili predmetne radove, te pokrenuli postupak za ishođenje uporabne dozvole, ispričala je Đurijanček.

A dok čekaju konzervatore, otklanjaju i nedostatke na D-6.

– Također, izvoditelj u ovom trenutku radi na uklanjanju uočenih nedostataka, a što je potrebno za uspješno obavljanje tehničkog pregleda, rekla je Đurijanček.

Da Gradu nije stigao zahtjev za tehnički pregled projektne dionice D6, potvrdio je gradonačelnik Damir Mandić.

– Nije završeno dok se ne izda uporabna dozvola. Mi u Gradskoj upravi se toga i držimo. Jedan dio radova je odrađen, odrađeni su određeni popravci. Ne bih o tome jesu li neki šahtovi popravljeni ili ne, to neka odredi struka. Kad se prolazi onuda, čini se da neke stvari još nisu ispravljene. Hrvatske ceste još nisu poslale zahtjev za tehničkim pregledom što je na tragu toga da i oni smatraju da treba odraditi još neke popravke ili dovesti u red ono što nije u redu, kazao nam je.

Ono što sigurno treba dovesti u red jesu gradske ceste korištene kao obilazni pravci dok su trajali radovi na D-6. Sanacija je neophodna, a u Gradu se nadaju financijskoj pomoći Hrvatskih cesta.

– Mi smo Hrvatskim cestama poslali troškovnike i sve vezano uz sanaciju cesta koje su korištene kao obilazni pravci; nismo još dobili odgovor. Čim krene sezona asfaltiranja, prođe zimska služba, u travnju, više oštećenih cesta sanirati. To ćemo učiniti vlastitim sredstvima, ali naravno da ćemo i dalje nastojati da nam oni pomognu, najavio je Mandić.

Po procjenama, riječ je o 5,6 milijuna kuna. I to procjenama rađenim prošle godine; sada bi to – s novim cijenama goriva, asfalta i tako dalje – moglo biti i više. Pa bi Gradu financijska pomoć Hrvatskih cesta itekako dobrodošla.

– Ja se držim dogovora, odnosno, razgovora da bi nam tu trebali uskočiti i pomoći. Ne mogu biti nekorektan: HC su umjesto nas preuzeli sanaciju mosta Banija, to je 10 milijuna kuna, rotor Logorište i svi ostali projekti koje provode u gradu… Ali, činjenica je da je ovo projekt opterećen na svoj način i volio bih da ga se što prije privede kraju i da onda imamo i taj dio riješen, zaključio je Mandić.

omicron