U posjeti Rakovici, te kako su se Ukrajinci snašli u ovoj karlovačkoj općini provjerio je Zdravko Bičak. Već tjednima svi pričamo o stradavanju u Ukrajini i o agresiji Rusije, što je ponajprije pogodilo civile. No primjer iz Rakovice govori kako neke od tih tragičnih priča imaju sretan kraj.

-Mobiliziran nam je Hotel Grabovac, a od 4. ožujka su počeli stizati prvi Ukrajinci. U prvoj grupi bilo ih je 36 iz Irpinja za kojeg čujemo kako je praktički sravnjen sa zemljom. Koliko sada znam u Grabovcu ih je 68, a u nedalekoj Macoli oko 70. Razmišljamo da za novi priliv aktivirmo i privatni smještaj, za što postoji interes. Većina pristiglih su turistički djelatnici, a njih pet ili šest već su pronašli posao – rekao je Mihovil Bičanić, načelnik općine Rakovica.

Kako su se mladi Ukrajinci snašli u rakovičkoj osnovnoj školi predstavlja ravnateljica Jelena Požega

-Prije dva tjedna u školu nam je došao jedan dečko iz Harkiva, a sada već imamo 20 učenika koji polaze našu školu. Snalazimo se mi, ali snalaze se i oni. Nije lako jer ipak postoji jezična barijera. Trudimo se da se uklope u naš sustav, pa tako imamo dvojezične sate u svim našim predmetina – rekla je Jelena Požega, ravnateljica OŠ Eugena Kvaternika

U rad s malim Ukrajincima, ali i onim nešto starijima, uključeni su i mnogi drugi. Riječ je prije svega o učenju hrvatskog jezika.

-Osluhnuli smo što bi one htjele. Krenuli smo s pozdravima, ili onim zovem se, odakle sam i odakle dolazim, a nakon toga smo krenuli u proširivanje rječnika – rekla je Marija Hazler, učiteljica razredne nastave