Dani draganića

Vrijeme je sadnje i uređenja vrtova i okućnica, osim cvijeća dobar izbor i ukrasni grmovi

Odlaskom hladnih zimskih dana i dolaskom toplijeg vremena polako se uređuju vrtovi i okućnice. Vrijeme je za sadnju cvijeća i ukrasnog bilja. 

Maćuhice, ruže, karanfili, ivančice ili gladiole – izbora je mnogo. No osim cvijeća dobro je vrijeme i za sadnju ukrasnih grmova poput Kurike, grmova koji su vrlo zahvalni čak i za vrtlare početnike.

-To je zimzeleni grmić koji naraste od metar, pa čak do dva metra. Kao takav može se koristiti kao pokrivač tla, ali i kao penjačica koja ima sposobnost prekriti cijeli zid. Njezine grančice su zelene, bradavičaste, listovi su nasuprotni, kožasti, sjajni, najčešće sa žutim rubom, objasnila je Martina Vojak, voditeljica rasadnika u Zelenilu.

Kurika dobro uspijeva na svim vrstama tla, osim oni glinenim, nepropusnim. Voli biti u polusjeni, dobro podnosi niske temperature i mraz.

-Dobro podnosi orezivanje, što je jako dobro jer se može koristiti kao pokrivač tla,a  mogu se oblikovati i različiti oblici, poput oblika kugle ili nekog drugog uzgojnog oblika. Vrlo je dekorativan, može se korisiti kao podrast ispod stabala, kao penjačica, jer ima sposobnost da prianja, može se koristiti i u ukrasnim posudama i kamenjarima, kazala je Vojak.

Ako želite više saznati o Kuriki pogledajte emisiju u programu Trend televizije U vrtu Zelenila u subotu u 9 sati.