Dani draganića

Postporođajna depresija prepoznata kod 2 od 10 žena, obitelj ima vrlo važnu ulogu a postoji i brzi test za otkrivanje

Postporođajnu depresiju doživi 15 posto žena, često je nedovoljno prepoznata i stoga se ne traži potrebna pomoć koja je itekako važna. Prema statistici, kod samo 2 od 10 žena će biti prepoznata postporođajna depresija i bit će adekvatno liječene. Ovakva vrsta depresije može se dogoditi svakoj ženi, posebno onim ženama koje su ranije u životu imale depresivna stanja.

Poslijeporođajna depresija nastaje otprilike mjesec i pol dana nakon poroda a može se primijetiti u tome da osoba nema volje, energije, apetita, ne spava ili ima ideje da želi nestati, razmišlja o suicidu. Duboka je to patnja, psihičko utapanje koje ne prolazi samo po sebi i koje traje dugo.

– Kako bi prevenirali ovakva stanja važno je da obitelj ženi koja je postala majka pruži veliku podršku, da muževi, bake i djedovi budu uz ženu i daju joj podršku veću nego ikad prije, kazao je dr. med. Igor Salopek, voditelj Integrativnog centra mentalnog zdravlja navodeći kakvu pomoć u tom slučaju žena može dobiti.

– to liječenje je najbolje provesti po biosocijalnom modelu što znači da ćemo nekima dati lijekove, a s druge strane je tu psihoterapija, podrška stručnjaka ali i podrška obitelji je izuzetno važno. Nije sramota potražiti pomoć, jedna tuga koja traje jako dugo trebala bi biti alarm obitelji te žene. Te žene su nerijetko okrivljavane da su loše majke, da ne vole svoje dijete i da se ne brinu za njega. To je potpuno krivo i ne pomaže nikome. Nije istina da te žene ne vole svoje dijete već jednostavno nemaju snage u okviru ovog stanja o kojem pričamo. Postoji nešto što se zove Edinburški test za postporođajnu depresiju. Bilo bi zaista sjajno kada bi patronažna skrb ili pedijatri dali mali test koji ima svega desetak pitanja i prema kojem se može vidjeti radi li se o postporođajnoj depresiji.