Djeca iz Doma Vladimir Nazor sudjelovala u kreativnim radionicama u sklopu Usklika

U Centru za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor održavaju se Uskrsne radionice naziva Usklik.

I ove godine djeca koja borave u Domu Vladimir Nazor nisu zakinuta za brojne kreativne radionice. Ove godine na rasporedu su bile tri, a posljednju je vodila akademska umjetnica Marija Graša. Djeca su izrađivala pisanice, ali na nešto drugačiji način.

-Riječ je o jednoj grafičkoj radionici. Radimo tehniku otiska na želatini za kolače, to je jedna eksperimentalna tehnika kojom se ja bavim već neko vrijeme. Postupak je takav da se na podlogu od želatine nanosi akrilna boja u koju se zatim otiskuju različiti motivi. Mi koristimo biljne motive. Na kraju se papirom kupi taj otisak, objasnila je Graša.

Usklik je potaknut Zimskom likovnom kolonijom. Pokazalo se kako djeca dobro reagiraju na likovne radionice koje vode umjetnici, stoga su u domu krenuli i s proljetnom verzijom ZILIK-a. Ravnateljica Nataša Horvat podsjeća kako likovno izražavanje ima i psihoterapeutski učinak.

-Osobito nakon ovog proteklog vremena. Prvo, da ne spominjemo samo druženje, drugo kontakt s drugom djecom i drugim ljudima. Taktilna tehnika putem otiskivanja i stvaranja- definitivno je opuštajuće. Uz to djeca upoznaju jednu dimenziju načina likovnog izražavanja, kazala je.

Osim korisnika doma na radionicama su tijekom ovogodišnjem Uslika sudjelovali i karlovački vrtićanci te djeca i Dječjeg doma Vrbina Sisak.