KABA

Natječaji u ŽUC-u, Natura Vivi, Razvojnoj agenciji oporbi i dalje sporni, županica o posljednjem: Napravljena je greška, ne i šteta

ŽUC je i dalje oporbi u Županijskoj skupštini sporan, ne samo natječaj za ravnatelja, ali ovaj put o samozapošljavanju njegova savjetnika temu je otvorio Zoran Vučinić iz vladajućeg HDZ-a. Htio je komentar županice.

– Da nam iskomentira činjenicu vezano za ŽUC, vezano je za samozapošljavanje savjetnika ravnatelja, tražio je Vučinić.

Dubravko Golubić iz Možemo se nadovezao pa ispričao da se na Skupštini čulo o nepravilnostima vezanim za natječaj za ravnatelja ŽUC-a i Natura Viva, a on sam, kao što smo već i objavili, upozorio je na one vezane uz izbor ravnatelja Razvojne agencije zbog čega je i plaćena novčana kazna.

Njegova kolegica iz Možemo Vlatka Krizmanić, pak, zaključila je da je nepravilno i poništenje natječaja za ravnatelja ustanove Natura Viva.

– Upravno vijeće je poništilo natječaj iako je u natječaju navedeno da ga može poništiti do utvrđivanja prijedloga kandidata. Znači, zakasnilo je, već je bio utvrđen kandidat. Ne zna se je li Upravno vijeće poništilo odluku za imenovanje ravnateljice, a u odluci je navedeno da odluka stupa na snagu danom donošenja; znači Županijska skupština je trebala raspraviti o ovoj odluci, podsjetila je Krizmanić na nedavno zakazivanje pa otkazivanje sjednice samo s točkom dnevnog reda o odluci Upravnog vijeća JU Natura Viva o imenovanju nove ravnateljice.

Dodala je i da je Upravno vijeće raspisalo natječaj, a da prethodni nije poništen pa je pitala županicu hoće li ga smijeniti jer “nije sposobno obaviti ono što bi trebalo”.

Županica Martina Furdek Hajdin odgovarala je redom. Najprije samozapošljavanje savjetnika ravnatelja ŽUC-a.

– Dakle, ovdje se ne radi o samozapošljavanju jer je odluku o odabiru potpisao pravomoćno odabrani ravnatelj. I nije utvrđena nikakva nepravilnost pri odabiru samog savjetnika ravnatelja, kazala je Furdek Hajdin.

A Upravno vijeće druge javne ustanove, Natura Viva, ona ne namjerava mijenjati.

– Što se tiče imenovanja članova Upravnog vijeća imam taj mandat, ja sam na izborima stekla povjerenje građana i snosim odgovornost za sve što je dobro i ono što nije: nekad je to ugodno, a ponekad, kad se napravi neka greška, zna biti i neugodno, posebno kad je u fokusu javnosti. Za Naturu Vivu šteta nije učinjena, došlo je do proceduralne greške, ali zato što je natječaj bio poništen, nismo odabrali kandidata koji ne zadovoljavao uvjete, niti stavili u nepovoljan položaj nekoga tko bi uvjete formalne za kandidiranje za to radno mjesto imao. Došlo je do greške, greška je po meni ispravljena, ali nije došlo do štete, ustvrdila je Furdek Hajdin.

Krizmanić nije dijela takvo mišljenje, po njoj: šteta jest učinjena.

– Jer je dodatno srozan pojam natječaja u našoj županiji. Sad je bila rijetka situacija da se javi više kandidata, svi su odvojili svoje vrijeme i javili se. Vidjeli smo kakvim je to cirkusom od izbora i sjednice, otkazivanja, zakazivanja… na kraju završilo, rekla je Krizmanić.

A rezultati ponovljenog natječaja za ravnatelja Natura Vive, ovaj put s promijenjenim uvjetima, mogli bi biti poznati idući tjedan. Tada će biti i poznato i je li iz drugog pokušaja izabrana ista kandidatkinja kao na onom poništenom, Marina Trpčić.

omicron