KABA

Prometno predavanje u Gradskoj knjižnici: Promet u Novom Centru je gust, ali nije ugrožavajuć

U organizaciji Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić”  i Gradske četvrti Novi centar održano je predavanje “Sigurnost prometa u Gradu Karlovcu i uloga prometne preventive”, u okviru ciklusa predavanja “Znanjem do zdravlja”.

Sigurnost prometa, prometna preventiva, poželjno ponašanje sudionika u prometu te sigurnosti u prometu osoba s invaliditetom, bile su teme predavanja koje je održao Dražen Rakuša iz Postaje prometne policije Karlovac te Jure Pavlinić iz Policijske uprave Karlovačke. Promet u Novom Centru među najgušćima je u gradu, no dobra je vijest da u posljednjih pet godina nije bilo smrtno stradalih na ulicama ove četvrti.

-U zadnjih nekoliko godina nemamo većih problema. Problemi se uglavnom očituju kod uređenja nekih gradskih površina, nedostatku parkirališnih mjesta i manji problemi prilikom izgradnje infrastrukture. Povećanom izgradnjom stambenih objekata dolazi i do sve veće potrebe za izgradnjom parkirališnih mjesta. Što se tiče prometa u tranzitu on za sada redovno funkcionira bez većih poteškoća, rekao je Jure Pavlinić iz PU Karlovačke.

Lijepo vrijeme jedva smo dočekali, no ono predstavlja problem na sigurnost prometa. Na prometnice izlaze motociklisti i biciklisti, a više je i pješaka.

-Želimo potaknuti poželjno ponašanje sudionika u prometu, vozača, biciklista, odnosno pješaka. Obaveza biciklista prema drugim sudionicima u prometu i obrnuto. Potreban je povećani oprez vozača u prometu na ovu kategoriju sudionika. S obzirom na to da smo proteklih godina imali i smrtno stradalih, u jednoj godini čak šest smrtno stradalih pješaka, što je bio rekord u zadnjih 15-ak godina. TO je jedna od tema o kojoj zasigurno treba raspravljati, kazao je Pavlinić.

Predavanje je osmišljeno prije svega kako bi se povećala sigurnost prometa u Novom centru i zaštitili njegovi građani.

-Naša zadaća je da su upoznamo s policijom. Ne da budemo samo poznanici, već da postanemo prijatelji. Da nas pouče kulturi ponašanja u ono dijelu kojim se oni bave, što mislimo da je izuzetno bitno, rekao je Josip Žunić, predsjednik Gradske četvrti Novi Centar.

 

omicron