Svečano obilježen Dan Karlovačke županije, Furdek Hajdin: “Mnogo toga je učinjeno u proteklom razdoblju. Naravno, građani sve vide i sve znaju”

Svečano obilježavanje započelo je ujutro polaganjem vijenaca i svetom misom u Nacionalnom svetištu svetog Josipa na Dubovcu. Dan županije upravo je 1. svibnja, kada se obilježava blagdan Svetog Josipa Radnika, koji je zaštitnik Karlovačke županije.

Nakon dvije godine u Zorin domu je održana svečana sjednicu kakvu Karlovačka županija zaslužuje. 29. je to godišnjica od utemeljenja županije, koja iako po mnogim statistikama među najlošijim u Hrvatskoj, ima razloga za slavlje. Posljednjih godinu dana županijski vijećnici i  dužnosnici radili su kako bi bila bolja. Donosili su demografske mjere te poticali razvoj gospodarstva.

-Među prvima smo osvojili proračuna, ove godine vrijedan je 1,24 milijardi kuna. Provodimo potporu ostvarivanja kuća mladim obiteljima vrijednu milijun kuna. Uveli smo novu, također milijunsku, potporu za smještaj starijih osoba u domove. U posljednje dvije godine u Županiji je otvoreno preko 1.500 novih radnih mjesta. Kako su mnoge oči ovih godina uperene u fondove Eu, naglasila bih kako Karlovačka županija upravo spremno ulazi u novu financijsku perspektivu, rekla je u svome obraćanju županica karlovačke županije Martina Furdek Hajdin.

Karlovačka županija mjesto je sinergije obrtništva, poljoprivrednih gospodarstava, turizma, ustanova i svih gradova i općina u županiji, govori Furdek Hajdin te ističe kako će nastaviti raditi na dobrobit građana.

-Mnogo toga učinjeno u proteklom razdoblju. Na to smo ponosni. Naravno, građani sve vide i sve znaju. karlovačka županija pokazala je svoju stabilnost, snagu i hrabrost oduprijeti se brojnim izazovima. Ovo što se danas događa pokazuje zajedništvo lokalne, regionalne i nacionalne vlasti, kazala je županica.

Da dobro surađuju potvrdio je i premijer Andrej Plenković, koji je u Karlovac stigao zajedno s ministrima Olegom Butkovićem i Gordanom Grlićem- Radmanom. Istaknuo je najvažnije projekte koje provode na području Karlovačke županije. Pohvalio se novootvorenim mostom u Pokupju te nadolazećom izgradnjom drugog kolosijeka pruge Hrvatski Leskovac – Karlovac. Tu su i druge aktivnosti Vlade.

-Tu su i brojne investicije u vodnom gospodarstvu, zaštita Karlovca od poplava. Investira se i u projekte za gospodarenje otpadom, investira se u cestovnu infrastrukturu, vodno – komunalnu infrastrukturu, a ono što je jako važno investira se u obrazovanje, kazao je premijer.

Ovom prilikom dodijeljena su i priznanja Karlovačke županije, a ove godine ona su otišla u ruke Restorana i Hotela Degenija iz Rakovice, inovatoru Albertu Gajšaku, knjižari Knjiguljica, veterinaru i predsjedniku ZAKUD-a Damiru Škrtiću, doktoru Ivici Lucijaniću, a nagradu za životno djelo primio je profesor Mirko Butković.

-Cijeli život sam bio inovativan, što mislim i dalje nastaviti, tako da je meni nagrada došla malo prerano. Ako županija osnuje novu nagradu za 90+, tko zna!, našalio se

Prisutnima se obratio i Mate Granić, nekadašnji ministar u Vladi RH i počasni građanin Karlovačke županije. Podsjetio je kako je Karlovačka županija podnijela velike žrtve  za vrijeme Domovinskog rata, ali kako je čeka svjetla budućnost.

-Ta vaša suradnja s Vladom Rh je i temelj vašeg uspjeha. Uz vaše kompetencije, odlučnost, hrabrost i marljivost. Želio bih da se takva suradnja nastaviti i u budućnosti. Čvrsto vjerujem u razvoj ove županije, njene uspjehe i budućnost.

Svečanu sjednicu uljepšali su i nastupi učenika Glazbene škole Karlovac, plesnog kluba Start, te film učenika Srednje škole Duga Resa.