Dani draganića

Uskoro promjene u Zakonu o pravu na pristup informacijama

U organizaciji Hrvatske zajednice županija radionicu je u Karlovcu održao povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan

Povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan održao je radionicu na temu provedbe Zakona o pravu na pristup informacijama. Radionica je bila namijenjena službenicima koji u županijama rade na implementaciji ovog Zakona, službenicima za informiranje i djelatnicima zaduženim za odnose s javnošću. Radionica je održana u organizaciji Hrvatske zajednice županija, a formalni domaćin bila je Karlovačka županija, koja je na skupu pohvaljena kao jedna od najboljih u ovom segmentu svog rada

-Praksa s kojom se svakodnevno susrećemo mi, ali i druge županije, dovela je do potrebe za komunikacijom i razmjenom iskustava. S jedne strane vođeni potrebom za transparentnošću, ali i potrebom za štićenjem osobnih podataka ponekad je teško doći do ravnoteže. Mi koji radimo u javnim službama moramo biti svjesni da će neke naše dokumente danas, sutra ili za nekoliko godina, netko čitati i provjeravati njegovu zakonitost. Zato trebamo biti odgovorni – rekla je županica Martina Furdek Hajdin.

Glavne naglaske radionice predstavio je povjerenik Zoran Pičuljan.

-Razlog našeg okupljanja je dugogodišnje praćenje prakse Zakona o pravu na pristup informacijama i želje da se ta praksa približi ljudima u gradovima i općinama. Naravno tu je i pomoć da se pomogne na usklađivanju te prakse i uklone nedostaci koji su uočeni – rekao je Zoran Pičuljan povjerenik za informiranje.

Pičuljan je naglasio i kako su u saborskoj proceduri neke zakonske promjene koje bi tijekom lipnja ili srpnja trebale donijeti neke novine u proceduri pristupa informacijama.