Karlovac postaje meka lutkarstva: 1. Međunarodni lutkarski festival donosi sjajne predstave, ali i – lutkarsku povorku

– Ovo je bio logičan korak nakon svega što smo napravili u 10 godina lutkarstva, svih predstava, gostovanja, nagrada po svijetu… pa smo odlučili da svijet dođe k nama, a Karlovac zaživi kao meka lutkarstva u Hrvatskoj, kazao je Peđa Gvozdić, najavljujući danas International Puppet Festival Karlovac, 1. Međunarodni lutkarski festival Karlovac.

Bit će od 25. do 29. svibnja, donijeti predstave kazališta iz Splita, Zadra, Rijeke, Osijeka, Slavonskog Broda, Maribora i domaćina – karlovačkog Zorin doma. Njihovim predstavama – premijernom Bzz-Bzz i stotom izvedbom Još si zelen, festival će biti otvoren i zatvoren premda će najava Festivala biti dan prije službenog početka.

– U prvoj lutkarskoj povorci, 24. svibnja, uz mališane i dramske skupine, glavni akteri će biti divovske, gigantske lutke koje će ići kroz grad, od Trga bana Jelačića da Zorin doma, gdje će biti predstava, poklon sudionicima povorke koju će izvesti Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku. To je uvod, da najavimo da lutkari dolaze u grad, rekao je Gvozdić.

Službeno će Međunarodni lutkarski festival Karlovac početi premijerom lutkarske predstave Bzz-Bzz, Petre Cicvarić u režiji Vanje Jovanovića i izvedbi karlovačkih glumaca.

– Predstavom želimo reći da unatoč tehnološkom napretku, trebali bismo naći neki kompromis gdje možemo suživiti tehnološki napredak i naš odnos prema prirodi i nama samima. Predstava je rađena u tehnici stolnih i ručnih lutaka, najavio je Jovanović i dodao kako mu je drago što radi s ovakvim ansamblom.

Jedinstven je, dodao je Gvozdić, i po tome što su svi diplomirani glumci i lutkari, s brojnim nagradama i domaćim i inozemnim, a osim njih na djelu, publika će na ovom festivalu imati priliku vidjeti sve najbolje s naše scene. U konkurenciji je šest predstava, a koja je najbolja odlučit će tročlani žiri u kojem su Hrvoje Seršić, Slađana Kilibarda i Morana Petrović. Predstava će, osim u i ispred Zorin doma, biti i na drugim mjestima u gradu pa čak i na – splavu Veslačkog kluba na Kvaki.