Povodom Svjetskog dana pčela u Gradskom muzeju Karlovac radionice, izložbe, filmske projekcije

Povodom Svjetskog dana pčela koji se na inicijativu UN-a obilježava 20. svibnja s ciljem povećanja razumijevanja i svijesti o važnosti pčela i Dana zaštite prirode u RH i Međunarodnog dana biološke raznolikosti , Gradski muzej Karlovac je pripremio niz edukativnih događanja za sve uzraste. Sva događanja se održavaju na Strossmayerovom trgu 7, a ulaz je slobodan.

Od 18. do 23. svibnja svi posjetitelji imat će priliku vidjeti  kako žive i rade pčele medarice zahvaljujući kućici za solitarne pčele postavljenoj u Muzejskom medonosnom vrtu. Pčelinja zajednica u apisariju potječe iz pčelinjaka u Donjim Stativama. U vrtu se nalazi i kućica za solitarne pčele koje ne stvaraju med, ali su važni oprašivači.

Od 19. svibnja do 2. lipnja (utorak-petak 8-16 , srijeda 8-19, subota 10-16, nedjelja 10-12) bit će postavljena izložba Kome je pala sjekira u med?. Riječ je o izložbi tradicionalnih košnica i terenskih zapisa iz Etnografske zbirke Gradskog muzeja Karlovac. Bit će postavljena u Maloj dvorani u krilu Muzeja.

 

U Četvrtak, 19. svibnja, na rasporedu je Radionica pčelarstva uz degustaciju meda za vrtićki uzrast i osnovnu školu.  Voditeljica radionice Jasminka Alinčić, predsjednica Pčelarskog društva Karlovac, upoznat će djecu s osnovama pčelarstva i priborom pčelara, članovima pčelinje zajednice i načinom na koji pčele medarice stvaraju med. Djeca će moći kušati različite vrste meda i med u saću.

U subotu, 21. svibnja, u Gradskom muzeju u 10 i 11 sati održat će se radionica Ne budi trut. Vrtlarska radionica za sve uzraste na kojoj će se lukovice proljetnog cvijeća izvaditi  iz muzejskog vrta, spremiti ih za iduću sezonu i posaditi ljetnu cvjetnu gredicu za pčele i druge oprašivače.

Istog dana, ali u 20 i 30 sati u Muzeju se može pogledati  projekcija dokumentarnog filma Medena zemlja.