Četiri nova smjera za upis učenika u srednje škole Karlovačke županije

Karlovačka županija od 2018. godine intenzivno provodi usklađivanje potreba tržišta rada s obrazovnim programima srednjih škola. Tako će županijske srednje škole od jeseni učenicima nuditi nova zanimanja.

Naša Karlovačka gimnazija provodit će umjesto jednog općeg programa gimnazije, gimnazijski program na engleskom jeziku. Ogulinska Gimnazija i strukovna škola dobit će program medicinskog tehničara opće njege koji će se upisivati ispred Karlovačke Medicinske škole, ali taj program će odrađivati profesori u Gimnaziji Ogulin za djecu koja su s tog područja, ali nadamo se i susjednih županija, a za potrebe zdravstvenog sustava naše županije i šire. No, svjesni potreba 17 poslodavaca u tekstilstvu u Dugoreškoj školi od ove školske godine otvaramo program modnog tehničara. Naša Strukovna i obrtička škola Ogulin dobiva program vozača motornog vozila, kazala je Vesna Hajsan Dolinar, zamjenica županice Karlovačke županije.

Posebno veseli novi smjer u Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana Ogulin koji će po prvi puta u svojoj povijesti dobiti jedan razred medicinskih sestara i tehničara te time omogućiti ostanak učenika u svome gradu.
Gimnazija Karlovac uvodi dvojezčni program tako da će učenici nastavu slušati na hrvatskom i engleskom jeziku. Provedena anketa pokazala je da interesa za upis u ovaj program ima.

Mi smo dobili sve što se u Hrvatskoj u ovome trenutku može slušati. Mislim da je to ogromna vrijednost za naše sadašnje i buduće učenike, rekla je ravnateljica Gimnazije Karlovac Snježanja Štranjgar.

Ovo su zanimanja koja su potrebna tržištu rada, a ujedno je to i kapacitet za dolazak učenika ne samo iz naše županije, već i susjednih.

Ove školske godine Karlovačka županija broji 1069 osmaša i 1312 upisnih mjesta što znači da ima prostora za sve učenike.