Stanari Vrbanićevog perivoja dobili nove kućice – za ptice, šišmiše i vjeverice izradili ih učenici Šumarsko-drvodjeljske škole

Vrbanićev perivoj, zaštićeni spomenik parkovne arhitekture, za Europski dan parkova, Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode dobio je nove kućice za svoje stanovnike – ptice, šišmiše i vjeverice.

Napravili su ih u Šumarsko-drvodjeljskoj školi, a stručni učitelj Dražen Basar pojašnjava da ih je 50: po 20 za ptice i šišmiše, 10 za vjeverice.

–  Ovo su kućice za naše životinje i nadam se da će uživati u toj našoj stanogradnji. Napravljene su od prirodnih materijala, nisu bojane, ali izdržat će bar godinu dana, kaže Basar.

Budući stolar Marko Gršić, učenik 2. razreda pojašnjava koje su kućice za koje životinje i dodaje da im je njihova izrada bila odlična praksa.

U Vrbanićevom perivoju su tri vrste šišmiša i čak 25 vrsta ptica, a Darka Spudić, ravnateljica JU Natura Viva koja perivojem upravlja, poručuje da ih tamo žele i zadržati. Stoga će im i kućice itekako dobro doći.

– Ključna nam je briga zaštiti sve vrste koje obitavaju u našim zaštićenim područjima i želja nam je zadržati vjeverice, ptice i šišmiše, da budu stalni stanovnici ovog urbanog područja. Na različite načine, ne samo hortikulturnom obnovom, nego i brigom o vrstama i staništima, edukacijama… doprinosimo zaštiti prirode, napominje Spudić.

Dogradonačelnica Ivana Fočić najavljuje dodatna ulaganja i podsjeća da Grad Karlovac godišnje za održavanje svog perivoja izdvaja 250.000 kuna.

– Stvarno smatramo da to, obzirom na vrijednost koju ovdje imamo, nije puno, a ove godine predviđena su i sredstva za izradu projektne dokumentacije kako bi pridonijeli dodatnom uređenju Vrbanićevog perivoja. Priroda ima svoj značaj koji raste iz godine u godinu i mislim da svi lagano shvaćamo vrijednost i bogatstvo koje imamo u gradu, zaključuje Fočić.