Grad planira značajno poskupiti zakup terasa. Ugostitelji: Još se nismo oporavili od korone

Do 2. lipnja je na javnom savjetovanju Odluka  Grada Karlovca o davanju u zakup i na privremeno korištenje javnih površina i zemljišta u vlasništvu Grada Karlovca. Jedna od točaka koja je osobito uznemirila karlovačke ugostitelje je ona o povećanju iznosa zakupnine za terase.

Cijene zakupa bi trebale rasti gotovo duplo. Primjerice u zoni AI umjesto 20 kuna po kvadratu predlaže se iznos od 35 kuna mjesečno po metru kvadratnom. Slična sudbina očekuje ugostitelje i u drugim zonama. Ugostitelj Krešimir Medarić ističe kako Grad odluku donosi u trenutcima kada se još nisu oporavili od koronakrize.

-Sukladno povećanju svih cijena razumijem da je došlo i do ovoga. No zbog korone koja nas je snašla i pogodila cijeli ugostiteljski sektor mislim  da bi trebalo odgoditi to poskupljenje, rekao je Medarić te dodao kako bi Grad trebao imati više razumijevanje te barem onda u ljetnim mjesecima omogućiti proširenje terasa. Govori kako bi Grad s odlukom mogao pričekati barem do iduće ljetne sezone.

Medarić za svoju terasu od 106 metara kvadratnih plaća više od 2 tisuće kuna mjesečno, a novom odlukom ta će cifra doseći i 4.000 kuna. Grad kao razlog poskupljenja navodi kako godinama nisu dizali cijenu zakupa terasa ugostiteljima, a isto tako kako prema usporednim podacima iz drugih gradova je vidljivo da su zakupnine u Karlovcu među najnižima.

-Pošto nam svi inputi, sve sirovine koje koristimo, enormno skaču, režijski troškovi skaču i po 300 posto,  mi smo u prilično nezgodnom položaju. Mi moramo dignuti cijene, čisto da bi nadomjestili tu razliku između prvi i druge nabavne cijene. Samim time nama gosti reagiraju. Normalno to nikome nije ugodno. Ovo dodatno poskupljenje će nas natjerati da ćemo još morati dizati cijene.

Uza sva poskupljenja stiže i euro, kojeg se pribojavaju kako ugostitelji, tako i oni koji uživaju u svakodnevnim kavama u omiljenim kafićima.

Grad je kazao kako je obavijestio Udruženje obrtnika grada Karlovca da je odluka na javnom savjetovanju i da su njihove primjedbe i savjeti dobrodošli.