Počeo ljetni rok državne mature; Prije sedam godina čak 10.000 maturanata više polagalo državnu maturu

Počeo je ljetni rok državne mature koji traje do 27. lipnja. Maturatni i ostali pristupnici rezultate će doznati 11. srpnja, a nakon roka za žalbu, konačni poredak bit će objavljen 18. srpnja. Prema kalendaru Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, jesenski rok državne mature počinje 17. kolovoza i traje do 2. rujna.

​-Današnjim danom počeli su ispiti državne mature za 28.919 pristupnika koji su se prijavili. Od toga najveći broj učenika polaže obvezne ispite, a što se tiče izbornih predmeta najveći broj je prijavljen za fiziku, slijedi biologija, politika i gospodarstvo, kemija, informatika, psihologija, kazao je ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović.

Istaknuo je da i po broju pristupnika vidljiv negativan demografski trend u zemlji te da je prije sedam godina čak 10.000 maturanata više polagalo državnu maturu. Ovogodišnji maturanti su prošli težak obrazovni put obilježen pandemijom koronavirusa i potresima.

-Ovogodišnji maturanti iza sebe imaju tri vrlo otežavajuće nastavne godine i u tom pogledu Ministarstvo znanosti i NCVVO shvaćajući te otegotne okolnosti prvi put ove godine su učenicima ponudili mogućnost pisanja probnih ispita. Mogu sa zadovoljstvom reći da smo dobili povratne informacije po kojima više od 80 postu učenika kažu da su im probni ispiti bili vrlo korisni.

A osim što se vratio predpandemijski kalendar polaganja ispita, ravnatelj NCVVO-a nam je najavio još jednu novost.

-Velika novost je da su ovogodišnji ispiti državne mature kombinacija starih nastavnih programa i novih predmetnih kurikuluma. Tako da će učenici prvi put pokazati u kojoj mjeri su novi predmetni kurikulumi u pozitivnom ili u negativnom pogledu utjecali na njihov konačan rezultat koji će postići na državnoj maturi.

Među pristupnicima je i nekolicina Ukrajinaca koji su napustili svoju zemlju zbog rata s Rusijom i nastavili školovanje u Hrvatskoj. Filipović nam je objasnio kako će oni polagati maturu.

-U suradnji MZO-a i NCVVO-a s Veleposlanstvom Ukrajine mi ćemo osigurati prostor i sve ostale tehničke preduvjete za polaganje državne mature. Jasno da će oni polagati svoje nacionalne ispite kakve bi i inače polagali da se nije dogodio ovaj rat. Ti online ispiti će biti u precizno definiranim prostorima i terminima koje još nismo do kraja definirali.

Što se tiče nepravilnosti, Filipović je istaknuo da je ostalo sve isto kao i prijašnjih godina i pozvao je sve one koji polažu maturu na ovom, ali i budućim rokovima da se ne koriste nedopuštenim pomagalima i ne pokušavaju prepisivati.