KABA

Birač pozvao Grad da u godinu dana s građanima odluči što s pothodnikom, ali i bude primjer, uredi svoj, najveći prostor, tamo stavi Inkasator pa “oživi” sve

Pothodnik je u katastrofalnom stanju, a Grad, umjesto da se izvlači, neka u najveći prostor, koji je u njegovom vlasništvu, premjesti Inkasator pa tako olakša građanima i oživi cijeli pothodnik.

Poručio je to gradski vijećnik Dimitrije Birač s današnje pressice iz pothodnika, baš kod onog središnjeg prostora koji jest u vlasništvu Grada, a zjapi prazan i devastiran.

Radi se o gotovo 400 kvadrata, koji, po Biračevom mišljenju, u roku od godinu dana može biti u funkciji, a za to vrijeme Grad pozvati javnost da na tribinama i skupovima kaže što u pothodniku želi.

Birač je podsjetio da je na katastrofalno stanje u pothodniku upozoravao nekoliko puta, no Grad, “očito igra igru da čeka da se nešto dogodi pa onda izda priopćenje da rade nešto”. Tako je bilo i prošli put, kada je pao dio stropa.

– Grad je tvrdio da nije pao ni na koga, ali čuo sam da je bilo i da se to pokušalo zataškati. Nakon toga je Grad izašao s priopćenjem da je sufinancirao hidroizolaciju: ti su radovi koštali 13 milijuna, Grad je dao 1,7 milijuna; to je kao da ručak od 500 kuna sufinancirate s 50 kuna… To je politika grada koji ne želi situaciju da popravlja stvari od javnog interesa, naveo je Birač.

Neprihvatljiva su mu pojašnjenja iz Grada da je većina prostora u pothodniku u privatnom vlasništvu i da sastanke s vlasnicima o uređenju zbog pandemije nije mogao odraditi. Osim toga, najveći prazan prostor, onaj središnji, je u gradskom vlasništvu. Nije, po Biračevom mišljenju, rješenje da Grad čeka da se javi zainteresirani privatnik za taj prostor i on ga uređuje, već da u taj prostor uđu udruge ili gradske tvrtke, urede ga i ožive time i pothodnik. Stručna i opća javnost rekla bi što misli o cijelom pothodniku i sve bi moglo biti riješeno u godinu dana.

– Ovdje se radi o političkoj volji. Ne želim situaciju kao što je bila na Luščiću, kao što je i ovdje bila pa dio stropa pao ženi na glavu, a to se prešutilo… Treba se pokrenuti, a ne čekati. Odlika loše vlasti je da njome upravljaju događaji, umjesto da ih ona kontrolira, predvidi i ispravi nešto. U godinu dana da na pravi nešto. Na taj će način ova vlast, koliko god ju kritiziram, pokazati barem donekle dosljednost i iskrenost jer neće tu temu “gurati” u predizbornu kampanju, poručio je Birač.

 

omicron