Milovanović: Najveća je sreća kada dođete u kuću pacijenta pa vas on dočeka s osmijehom na licu jer je sretan što ste mu došli

Dan Ustanove za zdravstvenu njegu u kući Karlovac obilježen je kod Glazbenog paviljona programom u kojem se građanima besplatno kontrolirao tlak i šećer u krvi. Također, građani su mogli sudjelovati na fizioterapeutskim vježbama, te dobiti savjet.

Trenutno u Ustanovi za zdravstvenu njegu u kući radi 46 djelatnika, od čega je šestero pripravnika. Svi oni skrbe za 750- 800 pacijenata. Jedna od njih je sestra Goranka Milovanović, voditeljica odsjeka zdravstvene njege u kući. U ovom je poslu kaže 33 godine.

– Dnevno se obavlja 10 do 12 pacijenata, ovisi o tome koliko je taj dan postupaka u njezi. Jedna ili dvije sestre su na terenu. Na gradskim terenima je obično jedna, dok su na vanjskim po dvije. Zdravstvena njega bolesnika podrazumijeva poslove kao što je promjena katetera, mjerenje vitalnih funkcija, previjanje kroničnih rana. U radnom danu sve što sam nabrojala od postupaka se odradi, kazala je Milovanović koju u ovom poslu drži ljubav prema ovom poslu, prema pacijentima.

– Najveća je sreća kad vidite da jedna kronična rana nakon 5-6 godina zaraste, kad dođete u kuću pacijenta pa vas on dočeka s osmijehom na licu jer je sretan što ste mu došli, to je isto nešto što se ne može platit. I vjerujte, taj posao ili volite ili ne volite, to vam je kao neka vrsta poziva. Ili jeste sestra, ili niste sestra, kaže Milovanović.

Posao sestre u zdravstvenoj njezi u kući je sveobuhvatan. Imaju pacijente i u kirurškoj njezi, onkološkoj, pedijatrijskoj, internističkoj itd. Sestra stoga mora biti dobro educirana da bi mogla odrađivati posao kvalitetno. Medicinskih sestara u Ustanovi uvijek nedostaje, no bez obzira na manjak radnika svi pacijenti, kažu, uvijek budu odrađeni.