Prva godina mandata karlovačke županice i gradonačelnika – Ocijenili ju oni, ali i građani

Baš nekako u ovo vrijeme prošle godine, Damir Mandić postao je gradonačelnik Karlovca, Martina Furdek Hajdin županica Karlovačke županije.

Nije im taj posao ni prije bio nepoznanica – njemu je ovo drugi mandat, ona je u prethodnom, nakon što je Damir Jelić dao ostavku na mjesto župana, obnašala tu dužnost kao dožupanica, a odrađeno u ovoj, prvoj godini mandata – traje im do svibnja 2025. – ocijenili su nam i oni sami i građani.

Opisno, ne brojčano.

– Iz perspektive naših nastojanja i rada i posla, mislim da možemo biti zadovoljni. Bez obzira na okolnosti u kojima smo radili i živjeli, mislim da smo uspjeli dosta fokusiranim stavom realizirati sve one projekte koje smo planirali, priča Mandić.

Pa onda, smatra, mogu i biti zadovoljni učinjenim jer što su obećavali – rade.

– Nakon godinu dana, mogu reći da sve ono što smo u kampanji najavljivali, zaista i radimo, od Edisona, Radićeve, vrelovoda…, navodi.

I, dodaje, nije samo kopanje i građenje u pitanju.

– Ono što nam se, s druge strane, čini važno je da smo i u društvenom dijelu prepoznali i podržali sve aktivnosti u gradu, bilo institucionalne, bilo vaninstitucionalne i – ne bih htio biti neskroman – mislim da smo u fazi ne da koračamo naprijed, nego da je ovo ipak jedan skok naprijed, zaključuje.

Furdek Hajdin kaže da su, i ovih godinu dana mandata županice, i prethodne kao zamjenice župana, za nju bile izazov.

– Suočeni smo s kriznim stanjem koji je postao trajna kategorije: COVID, potres, kriza u Ukrajini, koja, osim prijema raseljenih građana u našoj županiji, ima utjecaja i na naše gospodarstvo i suočavamo se s tim. Možda je izazovnije vrijeme nego u mojih prethodnika, ocjenjuje Furdek Hajdin.

Stabilna većina u Županijskoj skupštini olakšava rad, ali problemi otežavaju.

– Mogu reći da uz stabilitet Županijske skupštine koja omogućuje da odluke koje izvršna vlast predlaže budu usvojene, naš redovit posao se suočava s ovim – često kažemo izazovima, ali ja ću nazvati pravim imenom – problemima, naglašava.

EU sredstva olakšavaju realizaciju zadanih projekata, a to, po njenim riječima, daje optimizam i vjeruu da posao rade kvalitetno.

– Ono čemu se želim ponajviše posvetiti u mandatu je i dalje suradnja s JLS, našim gradovima i općinama, nevezano za političku opciju koja tamo vlada. Cilj nam je ravnomjeran razvoj naše županije i svaki korak ide ka ostvarenju tog cilja. Važno je i da kadrovi u županijskoj upravi budu motivirani i stimulirani da rade za dobrobit i budu servis servisa, kao što često kažemo, našim građanima, poručuje Furdek Hajdin.

A što kažu građani o tom radu?

– Ne pratim politiku ni takva zbivanja, ništa od toga. Ne gledam televiziju, ne slušam radio, tako da nemam pojma o zbivanjima, odgovara nam stanovnica Karlovca.

– Gledajući s aspekta gdje radim, dolazim iz Društva multiple skleroze Karlovačke županije, zadovoljni smo suradnjom s Gradom i Županijom. Zadovoljni su naši članovi, onda smo zadovoljni i mi. Mi im i dalje želimo uspjeha u daljnjem radu, Karlovčanka.

– Sviđa mi se. Mislim da je aktivniji nego prethodni. Ima ideja, a i vidi se po gradu da su neke stvari napravljene ili se rade. Rad županice ne pratim, to mi je malo šire, ali vidim da se pojavljuje na pojedinim događanjima i recimo da je aktivna. Neka nastave i dalje, držim im fige, ali vremena su teška, poručuje Nevenka.

– Ja vam se baš tu puno ne kužim pa ne mogu ni komentirati. Mislim da nije ni loše, ni dobro, veli Karlovčanin.

– Ne zanima me županica, mislim da je to fasada iza koje stoji jedna trula stranka. Rad Mandića? Isto tako, ako ne i gore. Nemam ni potrebe bilo šta reći, vi sudjelujete u tome. Gadite mi se. Ne vi osobno, nego politika koju vodite, veli Leon.