Aglomeracija stiže i u Zvijezdu, na Gornje Mekušje i Malu Švarču – do kraja 2023. novi vodovodi, odvodnja, nogostupi, prometnice…

– Trudit ćemo se napraviti kvalitetno i u roku. Početak radova je uskoro, poručio je na današnjem potpisivanju ugovora Ranko Predović, direktor GIP Pionir, izvođač radova na posljednjoj grupi radova u okviru Aglomeracije, a koja obuhvaća Zvijezdu, Gornje Mekušje i Malu Švarču.

Cijeli projekt treba biti završen do kraja 2023., a to znači da će do tada biti gotovi i ovi, iako će početi kasnije od svih. Ugovor je vrijedan 137,6 milijuna kuna, od kojih je iz EU 88,1 milijun.

– Ukupno će se izgraditi preko 9 kilometara kanalizacijske mreže, rekonstruirati oko 14 kilometara vodoopskrbe, te izgraditi 3 precrpne stanice odvodnje. Na području same Zvijezde novu vodoopskrbnu i kanalizacijsku mrežu dobit će 24 ulice u duljini od 4,9 kilometara i u vrijednosti od 42 milijuna kuna,  kazala je direktorica Vodovoda i kanalizacije Katarina Malenica.

Dodatno će biti uređene i prometnice, nogostupi, javna rasvjeta, vrelovod, zamijenjene elektroinstalacije i to novcem HEP-a, Gradske toplane i Grada Karlovca. Kazavši da i stanovnici Gornjeg Mekušja i Male Švarče željno čekaju realizaciju projekta, gradonačelnik Damir Mandić je napomenuo da komunalno uređena Zvijezda nije presudna za njenu revitalizaciju, ali jest nužan preduvjet za nju.

– Grad je izdvojio posebna sredstva za gradski dio komunalne infrastrukture, prije svega parterno uređenje, DTK mrežu i javnu rasvjetu. Uspjeh je što smo u istom projektu uspjeli “uglazbiti” i HEP i Toplanin vrelovod i plin tako da ćemo jednom raskopati i vjerujem da neko duže vrijeme nećemo morati po tom pitanju raditi, rekao je Mandić.

Elizabeta Kos iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja naglasila je da je Aglomeracija ili Karlovac 2, nastavak Karlovca 1 i pročistača otpadnih voda, prvog projekta financiranog iz predpristupnih fondova.

– Logičan slijed je Aglomeracija Karlovac – Duga Resa, gdje imamo riješeno solarno sušenje mulja i dio povećanja priključenja na sustav javne odvodnje, a i gubitke u mreži javne vodoopskrbe. Karlovac, odnosno, ViK doći će na prihvatljivu razinu tehničkih gubitaka i racionalno gospodariti vodama, izjavila je Kos.