Europski dan arheologije u karlovačkom muzeju – stručno vodstvo Lapidarijem, besplatan ulaz u Muzej

Od 17. do 19.  lipnja obilježavaju se Europski dani arheologije. U Hrvatskoj je 16 institucija ponudilo besplatni sadržaj, a među njima je i Gradski muzej Karlovac koji 3. puta uključio u obilježavanje Dana arheologije.

Posjetitelji imaju priliku pogledati izložbu kamenih spomenika – Lapidarij koji je u Muzeju postavljen prije svega dva mjeseca. Organizirano je stručno vodstvo na kojem su posjetitelji imali priliku više naučiti o ovoj izložbi.

-Inače Lapidariji su zbirke kamenih spomenika i kao što možete vidjeti ovdje su izloženi isključivo samo kameni spomenici iz naših arheoloških zbirki. Većina spomenika pripada rimskoj kulturi i odnose se na rimske nadgrobne spomenik. Imamo dva spomenika koji pripadaju Srednjem Vjeku. To je škropionica i jedan predmet s pleterom, rekla je  Matea Galetić, autorica izložbe.

Među svim spomenicima ističe se monumentalna stela koja ima 3 metra i prikazana je u svojoj potpunosti. Uz Lapidarij posjetitelji imaju priliku posjetiti i arheološku sobu.

-Predmete koje bih izdvojila, a koji se nalaze u arheološkoj sobi su keramička bočica iz Vrlovke ili brončana skulptura Apolona.

Stoga, ako još niste vidjeli ove predmeta, požurite u Muzej jer je ulaz besplatan sve do nedjelje.