KABA

U Slunju održan 12. sastanak Vlade sa županima: Cijelom kraju potrebna pomoć države

U Slunju je održan 12. sastanak Vlade sa županima kojim je presjedao premijer Andrej Plenković. Na sastanku su sudjelovali predstavnici Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina. Razgovaralo se o financijskom okviru od 2021. do 2027. godine, o mjerama za ublažavanje energetske krize i o mjerama za pomoć poljoprivredi.

Županica Martina Furdek Hajdin istaknula je kako je Slunj odabran za mjesto sastanka kako bi se naglasilo da je cijelom kraju potrebna pomoć države. U Slunju danas živi tek nešto više od 4 tisuće stanovnika, a prije Domovinskog rata bilo ih je više od 10 tisuća. Na području Karlovačke županije za trećinu je manje ljudi nego prije Domovinskoga rata. U izjavi medijima nakon sastanka županica je istaknula važnost državne financijske potpore.

– Od 22 lokalne zajednice u Karlovačkoj županiji 17 je potpomognula Vlada RH. 200 milijuna kuna covid potpora spasilo je 6 tisuća radnih mjesta u županiji, a kreirano je i 1500 novih, kazala je županica Martina Furdek Hajdin.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Nataša Tramišak, predstavila je informacije o višegodišnjem financijskom okviru 2021.-2027. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović govorio je o ublažavanju posljedica energetske krize, a ministrica poljoprivrede Marija Vučković o mjerama pomoći poljoprivredi i ribarstvu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovorio je i na upit o problemu malih benzinskih crpki i zamrzavanju cijena naftnih derivata.

– Naše procjene su takve da su svi koji se bave proizvodnjom ili distribucijom naftnih derivata jako dobro poslovali u 2020. i 2021. godini, ne vidim da je bilo tko to negirao i da ovo što sad radimo ide za ostvarivanje nekoliko ciljeva: Da cijena bude prihvatljiva našim građanima i gospodarstvenicima, da ne bude bilo kakve krize s opskrbom i da ograničavanjem veleprodajnih cijena mali distributeri ne budu u podređenom položaju. Ovo je trenutak kad svi moramo dati određeni doprinos. Ne vjerujem da su odluke koje smo donijeli takve da bi ugrozile proizvodnju ili opskrbu naftnih derivata, kazao je premijer Plenković.

Najveći je ovo takav skup u Slunju, a ostaje nada da će i podrška Slunju biti značajnija, kratko se osvrnula gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić.

Prije sastanka, predsjednik Vlade posjetio je tvrtku VJ-eko d.o.o. u Slunju.