Točno u podne Karlovcem je odjeknuo glasni pucanj dubovačkih samostreličara. Karlovačka građanska garda nešto je čime se grad treba ponositi, a upravo ovo je najbolje vrijeme za oživljavanje tradicije.

Mislim da mi u Karlovcu imamo puno toga za pokazati pogotovo u ovoj tradicijskoj baštini. Rođendan grada najbolje je vrijeme za podijeliti to s građanima, ali i turistima. Karlovačka građanska garda je nešto s čime se ponosimo. Ponekad odlaze u neke druge gradove gdje su prepoznatljivi ne samo po svojim odorama, već i po svom nastupu, kazao je gradonačelnik Damir Mandić.

Ove godine ulogu topnika preuzeli su gradonačelnik Damir Mandić i predsjednik Gradskog vijeća Marin Svetić.

Tradicija je ovo duga 12 godina, a Karlovačka građanska garda prima i nove članove koji bi zajedno s njima nastavili ovu dugogodišnju tradiciju i postali dio nje.

Naša postrojba ove je godine primila dva nova člana, a 8. listopada kada je Marija Terezija dala Povelju grada Karlovca za samostalni kraljevski grad primamo i nove članove u Nacionalnom svetištu sv. Josipa  na Dubovcu gdje se ujedno obavlja i prisega, kazao je Emil Črne, zapovjednik Karlovačke građanske garde.

Ispred Gradskog poglavarstva, a u čast rođendanu grada obavljena je i treća smjena straže. Proslava obljetnice nastavlja se u poslijepodnevnim satima dolaskom povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske.