KABA

Plaketa Grada Karlovca u rukama vrsnog krovopokrivača Miroslava Brodarića

Plaketa Grada Karlovca, između ostalog, dodjeljuje se građanima grada Karlovca koji pridonijeli razvoju, boljitku ili promociji i grada Karlovca ili njegovih pojedinih djelatnosti. Ove godine ta je čast pripala Miroslavu Brodariću koji već dvanaest godina vjerno radi na zanatu kojega je njegov otac prakticirao u istom obrtu od 1972. godine. Limarsko – krovopokrivački obrt Miroslava Brodarića prerastao je u pravo malo poduzetničko čudo.

 – U radioni imam 15-ak zaposlenih djelatnika i petoro djece na praksi. Svih petoro stipendiramo, dvoje je ove godine završilo školu i ostaje raditi kod nas u radionici. Što se tiče strojeva, imamo novo postrojenje koje smo kupili ove godine, u pitanju je nova savijačica limova od osam metara, nova proizvodnja limenih crijep-ploča i nova proizvodnja trapeznih limova velikog i malog profila, odnosno krovnog i fasadnog – s njima se ponosimo da imamo jedini u Karlovačkoj županiji baš te linije za proizvodnju krovnih pokrova.

Osim što u Brodarićevoj blizini ni jedan krov neće ostati gol zbog njegove prepoznatljive majstorske vještine, on je i poznato lice među ostalim obrtnicima – član je Upravnog odbora Udruženja obrtnika grada Karlovca, član je skupštine Udruženja obrtnika Karlovačke županije i županijske Obrtničke komore, a kao predsjednika Hrvatske udruge krovopokrivača upitali smo ga s kakvim izazovima se susreće. Cijene materijala, nestašica materijala, ali mi to nekako rješavamo. Materijal poskupljuje, no cijena lima pala je za 15 posto što je dobro, a drvena građa nam je poskupjela strašno

Brodarić ističe kako je uvoz materijala isplativiji, pa se za sad tako bori s cijenama. No, čak ni to ne zaustavlja visoku kvalitetu njegova rada. Fali jedino, kaže, mladih radnika. Fali radnika u svim branšama, a u našim … ja vam mogu reći da kod nas radi radnik već 34 godine, znači da on nešto znači nama, ali i mi njemu. To se cijeni.

U pedeset godina rada, kaže, bilo je uspona i padova, no sa svojom uskom specijalizacijom ovaj obrtnik se ne brine za budućnost – Plaketa Grada Karlovca samo je još jedna pobjeda u nizu.