Od sutra novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama: Vozači električnih romobila kacige na glavu!

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama stupa na snagu u subotu, 30. srpnja. Neke od najvažnijih izmjena tiču se vozača električnih romobila i bicikala. Definiran je njihov prelazak na označenim obilježenim pješačkim prijelazima. Na mjestima gdje nema izrađene biciklističke staze na prijelazu preko kolnika vozači osobnih prijevoznih sredstava kao što su romobili moraju sići s vozila i gurajući vozilo prijeći kolnik. Također, ukoliko na kolniku nema označene biciklističke staze kojom mogu voziti, vozači osobnih prijevoznih sredstava moraju koristiti pješačku površinu / nogostup, a ne kolnik.

– Osobnim prijevoznim sredstvima kao što je romobil može upravljati osoba koja je navršila 14 godina uz nošenje kacige, napomenuo je Davor Boljkovac, načelnik Postaje prometne policije Karlovac te dodao da je već bilo prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači romobila, no zbog toga što nije bilo regulirano zakonom takvi vozači su se bilježili kao pješaci.

Ukoliko dođe do kršenja zakona kazna će biti 300 kuna, isto je i za vozače koji nemaju kutiju prve pomoći u vozilu. Na parkirališta, odnosno punionice rezervirane za električne automobile zabranjeno je stati, a kazna za vozače zbog prekršaja neprilagođene brzine povećava se s 500 na tisuću kuna. Ovo su samo neke od promjena u novom Zakonu o čemu detaljnije možete pronaći OVDJE.