U župi Blažene Djevice Marije Snježne na Kamenskom u petak će se proslaviti blagdan Gospe Snježne. Kako bi se što bolje pripremili, za sve vjernike hodočasnike organizirana je trodnevnica.

Prvi dan trodnevice počinje danas u 18 i 30 sati molitvom krunice nakon čega je sveta misa koju predvodi fr. Ivan Šarić, drugi dan fr. Vito Gaudencije Spetić, a treći dan fr. Luka Madunić. U petak svečano misno slavlje u 11 sati predvodi pavlin Mate Kolak, prior samostana Sveti Petar u Šumi.

Naziv Gospa Snježna dolazi od legende iz 13. stoljeća prema kojoj se u noći 3. kolovoza 352. godine Gospa ukazala tadašnjem papi Liberiju i rimskom patriciju Ivanu te im kazala da joj u čast izgrade crkvu na mjestu koje će biti obilježeno snijegom. Snijeg je pao 5. kolovoza na Eskvilinu, jednom od sedam rimskih brežuljaka. Danas je tamo Liberijanska bazilika.

Posebno svečano će biti i na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza. I tada će uoči blagdana biti duhovna priprema i to kroz devetnicu- molitvu krunice, svetu misu i klanjanje. Na sam blagdan svete mise su u 7, 8, 9, 10 i 30 procesija i 11 sati koju predvodi mons. Antun Sente, a večernju svetu misu u 19 sati predvodi fr. Marko Glogović Kornelije pavlin.

Ove godine prvi put će se nakon večernje svete mise u 20 sati okupiti KUD-ovi i promovirati kulturnu baštinu ovog kraja. Nastupit će KUD Mostanje, KUD Turanj, KUD Pokupska dolina, KUD Skakavac i njihovi gosti.

– Marija naša majka ima dvije zadaće na ovom svijetu, dovela je dragog Boga među nas ljude i za sve svoje svetkovine i blagdane nas dovodi dragome Bogu. Pa evo dođite Mariji, Marija je najkraći put da dođete dragome Bogu, a tu smo najsigurniji ako smo u Božjoj blizini, poručio je fr. Ivan Šarić, upravitelj župe Kamensko.