KABA

Na mjesto srušenog hrasta u Vrbanićevom perivoju stiže novo – Bišćan: Želimo sačuvati svako stablo, ali rizik po šetače je u ovom slučaju bio prevelik

Karlovčani su ponosni na svoje parkove pa iako se sami možda ne ponašaju dovoljno brižno prema njima, osjetljivi su na svako uklanjanje stabala. Bunili su se zbog platana u Nazorovoj i Marmontovoj, močvarnog čempresa kraj Korane, a posljednje – hrasta u Vrbanićevom perivoju. No, niti jedno stablo, tvrde u Javnoj ustanovi Natura Viva, ne uklanja se bez analiza i mišljenja stručnjaka.

Javna ustanova Natura viva upravlja zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije pa tako i spomenicima parkovne arhitekture u gradu Karlovcu – Vrbanićevim perivojem, čiji je vlasnik Grad Karlovac, i Marmonotvom alejom, čiji je vlasnik RH, ali je na upravljanju Gradu Karlovcu.

Grad Karlovac i Javna ustanova i za Perivoj i Aleju, priča ravnateljica Natura Vive Antonija Bišćan, redovito, svake dvije do tri godine, naručuju izradu studije zdravstvenog stanja s prijedlozima mjera sanacije i održavanja svih stabala.

– Tako se radila i 2018. studija – rade je ovlašteni inženjeri šumarstva, arboristi, doktori znanosti – i u njoj je bila prva informacija da hrast nije u povoljnom stanju očuvanja. Imao je truležnice, ali nije bilo alarmantno i predložena je njegova inventarizacija i praćenje, kaže Bišćan.

Zaposlenici Javne ustanove, Grada Karlovca i Zelenila u godinama potom pratili su stanje hrasta i bilježili promjene.

– 2021. godine primjećene su truležnice na pridanku stabla koje su bile prilično velike, primjećena je pojavnost hrastove strizibube i drugih štetnika i sušenje ruba tog stabla. Tražili smo mišljenje stručnjaka, oni su napravili procjenu i predložili da to stablo zbog ugroze stanovništva treba vaditi van, priča Bišćan.

A budući se radilo o stablu velikih dimenzija, rizik od njegova pada i moguće posljedice do kojih je u tom slučaju moglo doći bili su neprihvatljivi. Ponajprije jer bi po prolaznike posljedice mogle biti kobne.

– Nama je bitno očuvati stabla u Vrbanićevom perivoju, ali je bitno i procijeniti rizik. Ovdje su šetači, mala djeca, kupači i sve je dobro dok se ne desi neka loša situacija, a to želimo spriječiti. Obzirom da je stablo bilo u praćenju od 2018. i mišljenje stručnjaka da za to stablo nema spasa – inače su mogućnosti da se stablo snizi pa bude stabilnije – u ovom slučaju to nije bilo moguće jer su evidentirane truležnice, stablo je bilo opasno za ljude. Da se nalazilo negdje drugdje, možda ne baš na šetnici nego nekakvoj čistini, gdje nema tolike opasnosti od loma i pada, moglo se razmišljati o nekom drugom rješenju. Ali, ovdje smo imali dva stručna mišljenja, nije sama JU odlučila da ga treba srušiti, nego se tražilo stručno mišljenje, napominje Bišćan.

Na mjestu srušenog stabla bit će zasađeno novo, također hrasta lužnjaka. Sadnja mladih stabala na mjestu uklonjenih je i inače praksa, to više jer, koliko god nam bio lijep, park je star. U Vrbanićevom perivoju, inače, je 450 različitih stabala i grmova.

– Studiju o stanju stabala u Perivoju planiramo raditi iduće godine. Nemamo u planu druga stabla rušiti, ali dogodi li se kakvo nevrijeme i opasna situacija, onda se mora maknuti.  Na mjestu hrasta ćemo novo zasaditi kada se stvore uvjeti jer cilj nam je održati Perivoj za buduće naraštaje, zaključuje Bišćan.