Korana je nekoć slovila kao ljekovita rijeka- evo što kaže istraživanje iz 1900. godine

Foginovo kupalište na rijeci Korani je prvo registrirano riječno kupalište u Hrvatskoj. Korana je slovila kao ljekovita rijeka te je ovdje postojalo i lječilište. Na slapu su mnogi odmarali dušu i hladili se. Kako je nekoć sve ovo izgledalo i što danas nedostaje ispričala nam je Marija Sertić.

– Moja prva sjećanja sa Koranom su na Rakovcu, ja sam došla 1946. u Karlovac iz Samobora, mama je dobila posao u ŽE-ČE-u, dobili smo od Narodnog odbora stan na Rakovcu u Tomićevoj kući gdje je danas pekarna. Moj život kreće na Korani s četiri godine. Kako sam bila mala smještena sam u Obdanište koje je bilo smješteno u tvornici Vuna, a koja je bila smještena na mjestu gdje je sadašnji hotel Lana. Zgrada je bila na dva kata, gornji kat je bio pretvoren u to Obdanište gdje smo mi dolazili ujutro, igrali se. Sjećam se slapa koji je strahovito hučao, zazirala sam dugo od tog slapa i te turbine, kazala je Sertić ističući kako se na Foginovom kupalištu nekada održavalo državno natjecanje u plivanju gdje je pobijedila plivajući prsno na 50 metara za pionire. Mnogo su vremena kao djeca provodili na ovom kupalištu.

– Mislim da današnja djeca oskudijevaju u tome što nema dovoljno bliskosti i razgovora, stalno imaju mobitele u rukama, mi toga nismo imali. Šteta što danas na Foginovom nema plivačkog kluba, vidim da je pokušaj škole plivanja.

Rakovac je nekoć bilo selo s vrtovima i stokom koja se napajala upravo u Korani koja je pak bila vrlo ljekovita. 1900. godine istraživanja su pokazala sljedeći sastav rijeke:

– U Korani imamo aluminija, željeza, mangana, magnezija, kalija, natrija, amonijaka, sumpora, fosfora, dušika, joda, klora i ugljične kiseline tako da je Korana liječila bolesne ljude, liječile su se bolesti živčanog sustava, slabokrvnost, kronični reumatizam mišića i zglobova, bolesti unutarnjih organa kao bubrega, jetre i crijeva. Na temelju te analize podignuto je lječilište na lokaciji sadašnjeg hotela Srakovčić. Tu su se liječili mnogi poznati ljudi iz monarhije, iz Austrije, dolazili su i Habsburgovci koji su se tu liječili ali interes lokalnog stanovništva nije bio velik pa se lječilište kasnije zatvorilo, ispričala je Sertić kojoj je romkinja još u mladosti gatajući kazala kako će njen život završiti utapanjem u slapu. Iako nije praznovjerna, kaže nam kako voli kad je suprug prati na kupanju u Korani.