KABA

Učeničke zadruge su i dalje IN – njih 25 izložilo svoje proizvode u Velikoj Gorici

Pekmez od divljih šljiva, sirup od maslačka, melem za usne, mirisi za prostor, keramičke posude, i još mnoštvo drugih rukotvorina moglo se je pronaći na Danu učeničkih zadruga u Velikoj Gorici. Zadrugari, osnovnoškolci Zagrebačke županije na štandovima su predstavljali radove svojih zadruga.

Imamo sapune, osvježivače za ormare, bookmarkere, torbice i ružice. Svašta smo izložili na štandu, a članica sam zadruge već četiri godine, rekla je Nika Horvatović iz Učeničke zadruge Jakovlje.

-U učeničku zadrugu sam došao tako što sam vidio što moji prijatelji sve rade. Svidjelo mi se, pa sam se odlučio priključiti, rekao je zadrugar Domagoj Ivanceš.

Učenička zadruga Brežan iz Osnovne škole Slavka Kolara iz Kravarskog izrađuju prirodne proizvode, a kako kaže voditeljica zadruge sve to služi za poticanje poduzetničkog duha.

-Naša zadruga djeluje 10-ak godina. Prvotno smo napravili školski vrt, kojeg su učenici rado prihvatili. Najčešće sadimo cvijeće i bilje, od kojeg kasnije radimo različite čajeve, začine, kreme, balzame i ljekovito bilje, rekla je voditeljica zadruge Anastasija Komljanović.

Zagrebačka županija već 20 godina podržava učeničke zadruge, a na području županije ih je 40.

-Tri su se zadruge plasirale na državnu smotru učeničkih zadruga, koja će se održati krajem mjeseca u Vinkovcima. Zagrebačka je županija za ovu godinu osigurala 133 tisuće kuna za njihov rad i djelovanje, rekao je zamjenik župana Ervin Kolarević.