KABA

Pušteni crni baloni u spomen na ubijene žene – obilježen nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Na Trgu Matije Gupca danas je obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u organizaciji Ženske grupe Karlovac „Korak“ na simboličan način puštajući crne balone. Aktivistice Koraka na ovaj su način željele prisjetiti javnost na stravičan događaj koji se dogodio 22. rujna 1999. godine kad su na zagrebačkom Općinskom sudu ubijene tri žene. Usmrćena je Gordana Oraškić, supruga Mate Oraškića koji ju je usmrtio tijekom brakorazvodne parnice, a usmrtio je i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec dok je zapisničarku Stanku Cvetković ranio. O trenutnom stanju za 2022. godinu nasilja nad ženama podatke je iznijela Nina Gross iz grupe „Korak“.

– Mi smo sada već na 11 femicidu, dakle, 11 ubijenih žena u ovoj godini što je jako katastrofalno, rekla je Nina Gross

Aktivistice su bijesne te žalosne što se situacija u Hrvatskoj iz dana u dan pogoršava, a razlozi zašto se vrši nasilje nad ženama su razni i društvu često neshvatljivi.

– Samo u proteklih 5 godina gotovo 70 žena izgubilo je svoje živote. Tako smo se i u ovoj godini uvjerile kako sustav ne funkcionira. Dok zbrajamo žrtve i čekamo 12. femicid, bijesne smo i ljute što ponovno svjedočimo trendu porasta najtežih kaznenih djela među ljudskim osobama te nepostojanjem odgovarajućih zakonskih okvira za zaštitu žrtava u partnerskim vezama, dodala je Gross

Samom činu puštanja simboličnih crnih balona pridružile su se i zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar te zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić.

– Zahvaljujući grupi Korak koju podržavaju i Grad Karlovac i Karlovačka županija izdvajanjem svake godine sredstava za funkcioniranje “Koraka” , zajedničkim suradnjama spriječavamo bilo koji oblik nasilja. Sustavno pratimo njihov rad i podrška smo kako financijska tako i moralna. Želimo ovaj dan obilježiti na način da pozovemo sve žene te sve žene sa djecom koje trpe bilo koji oblik nasilja da se u svakom trenutku jave i potraže pomoć jer telefon je otvoren 0-24 sata na dan, istaknula je Vesna Hajsan Dolinar, zamjenica županice

Jasna i glasna poruka upućena je i danas, a samo kroz razne suradnje može se postići suzbijanje i učinkovito sankcioniranje nasilja na što se osvrnula i zamjenica gradonačelnika, Ivana Fočić.

– U Karlovcu naša grupa “Korak” radi vrlo lijepe stvari štiteći ljudska prava i između ostalog, brine o nasilju nad ženama, djecom i obitelji što je nama kao Gradu jako bitno. Mi smo zaista svojim doprinosom, angažmanom i financijskim sredstvima osigurali da grupa ima svoj jedan prostor kako bi se te žene mogle skloniti. Moram reći da mi, ispred gradske uprave, ne podržavamo niti jedno nasilje. Niti jedan oblik nasilja nije dobro došao neovisno je li riječ o ženi ili muškarcu, izjavila je Ivana Fočić, zamjenica gradonačelnika

Mnoge teme koje imaju negativan utjecaj danas su još uvijek tabu tema ili ih ljudi jednostavno zanemaruju. Ovakvi događaji, kao što je obilježavanje nacionalog dana brobe protiv nasilja nad ženama, potrebni su društvu jer često je ono gluho ili nedovoljno upućeno u realnu situaciju u Republici Hrvatskoj.