KABA

U Karlovačkoj županiji kardiovaskularne bolesti godišnje uzrokuju 700 smrtnih slučajeva

Kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrti na svijetu. Uzroci su mnogi: pušenje, dijabetes, visok krvni tlak i pretilost, ali i drugi faktori. Danas, 29. rujna obilježava se Svjetski dan srca, u koji se uključio Karlovac javnozdravstvenom akcijom, na kojoj se mjerio krvni tlak, šećer u krvi i kolesterol.

-S obzirom na to da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti u svijetu, Hrvatskoj i Karlovačkoj županiji, treba se osvijestiti populaciju na čuvanje zdravlja srca. Što se tiče mortaliteta više od 40% smrti pripada posljedicama kardiovaskularnih bolesti. U županiji godišnje ima oko 1.900 smrti, a od njih oko 700 su posljedice kardiovaskularnih bolesti, rekao je dr. Davor Plažnin iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.

Za dobro kardiovaskularno zdravlje treba pripaziti na način života – jesti što zdravije i manje stresa.

-Treba u život uključiti što više tjelesnih aktivnosti, izbjegavati masnu hranu, pušenje i alkohol u velikim količinama, dodaje dr. Plažnin.

Akciji su se odazvali brojni građani, mahom oni starije životne dobi, a u razgovoru s njima kažu kako je za zdravlje važan zdrav životni stil.

-Tlak i šećer su mi povišeni, čula sam za ovu akciju, pa sam se odlučila odazvati. Za zdrav život treba jesti što manje masnoće i puno boravka na zraku, treba se kretati, rekla je Katica Marković Mihaljev.

-Mjerila sam tlak koji je donekle u redu. Za čuvanje zdravlja srca savjetujem zdravu prehranu i redovitu tjelovježbu, dodala je Mirjana Družak.

Evo malo i statistike, u Hrvatskoj je u 2021. godini od bolesti srca oboljelo je oko 23 tisuće ljudi. Smrtnost u Hrvatskoj je oko 40-ak posto od bolesti srca i krvnih žila.