KABA

U Karlovcu i dalje redovne obrane od poplave, nema poplavljenih objekata – Kupa raste po nekoliko centimetara na sat, brinu najavljene padaline

Kupa i dalje raste po nekoliko centimetara u sat vremena pa je njen vodostaj u 15 sati u Karlovcu iznosio 729 centimetara, 54 centimetra više nego 12 sati prije. I dalje su na snazi redovne mjere obrane od poplave, a tako bi trebalo i ostati, ne prijeđe li vodostaj rijeke 750 centimetara.

Daljnja situacija će ovisiti o najavljenim padalinama, no Karlovac bi trebao biti pošteđen poplava kakve su ga zadesile prije dva tjedna.

Članovi Stožera civilne zaštite obišli su grad, posebno naselja koja su najugroženija. S njima smo bili u Brodarcima.

– Za sada nema poplavljenih objekata. Očekujemo da će tako i ostati, obzirom na sadašnju situaciju. Poplavljene su dvije prometnice, ova u Brodarcima i sv. Florijan na Gradcu, kazala nam je načelnica Stožera, dogradonačelnica Ivana Fočić.

Vreće s pijeskom su na karlovačkom području odavno podijeljene, vatrogasci i predstavnici Civilne zaštite su na terenu, zaposlenici gradskih tvrtki također.

– Sve se odvijalo kao i prošli put, ali ovaj put imamo i sreće da nas nije zadesila situacija kakva je bila. I dalje smo na oprezu, u pripremnom smo stanju. Poslije podne se očekuju padaline i naravno da ćemo i dalje pratiti situaciju, poručila je Fočić.

Na svim potencijalno ugroženim lokacijama podijeljeno je više od 5.000 vreća punjenih pijeskom, još toliko je pripremljeno. Karlovački vatrogasci na terenu su od jučer, a ostaju i dalje. Zatreba li, bit će angažirane i dodatne snage.

– Ne očekujemo probleme ni nizvodno od grada. Ovdje u Brodarcima je prije dva tjedna vodostaj u maksimumu bio metar viši, a bila su poplavljena dva objekta u poslovnim prostorima, te pomoćne zgrade i garaže; tu je nastala građanima šteta, ali ovaj put bismo trebali proći bez takvih slučajeva.  Bude li potrebe, možemo angažirati 24 DVD-a koliko ih je u Karlovcu, a imamo 50 profesionalaca u Javnoj vatrogasnoj postrojbi i mislim da su takve snage dovoljne, kazao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Miroslav Rade.