KABA

Dani meda u Dugoj Resi: “Pčelarstvo je čista ljubav”

Dani meda manifestacija, koja se održava drugu godinu za redom, a namijenjena je svim zaljubljenicima u pčelinje proizvode, ali i iskusnim znalcima – pčelarima. Održali su se danas u Demokratskom rasadniku u Dugoj Resi, a privukli su građane, posjetitelje, lokalne proizvođače i djecu koja su, obučena u pčelice, izvela prigodni program.

U našem kraju ima puni pčelara, a naša udruga broji 87 članova. Zahtjevno je danas biti pčelar. Treba uložiti u svoje znanje i opremu, rekao je Branko Miletić, predsjednik Udruge pčelara Duga Resa.

Uvriježeno mišljenje u narodu je kako su pčele male radilice. Ako bi one izumrle ili prestale obavljati svoju biološku zadaću, cijeli ekosustav kakvog poznajemo bi bio narušen, takvog je mišljenja i pčelar Miletić.

-Bog je stvorio pčelu, mi ju tretiramo kao životinju, ali za mene ona nije životinja. Ona je nešto posebno, toliko je drago i pametno stvorenje. Da smo mi ljudi takvi, kao zajednica pčela, gdje bi nam bio kraj, zaključio je Miletić.

Na Danima meda mogli su se vidjeti štandovi različitih pčelarskih proizvoda, od meda, propolisa, sapuna, pčelinjeg voska do keksa.

-Na našem su štandu prave divote, sve je prirodno i lijepo. Imamo med različitih vrsta, bagrem, cvjetni med, ove su godine paše bile zaista izdašne. Imamo voska, pčelinji prah, keksiće. Pčelarstvo je ljubav, nije zahtjevno, to je čista predanost, rekla je jedna od izlagača Milica Momčilović.

Dani meda su u Dugu Resu donijeli zanimljiva predavanja o dobrobitima pčelinjih proizvoda, razne kušaonice i edukacije. Ovom manifestacijom započela su jesenska događanja dugoreškom kraju. Sljedeći vikend u Bosiljevu će se održati Kestenijada, a 14. listopada u dugoreškom Amfiteatru bit će Gljivarska večer.