KABA

Jan Bolić: Imam osjećaj da su Karlovčani topli i jako srdačni

Jan Bolić poznati je riječki autor, književnik koji boluje od spinalne mišićne atrofije i gotovo je potpuno nepokretan. Knjige piše pomoću samo dva pokretna prsta. U Karlovačkoj Gradskoj knjižnici Jan Bolić predstavio je svoj novi roman naziva ‘Štakori’. Drugi je to kriminalistički roman koji je napisao do sada, no peta knjiga. Do sada je pisao pjesme i refleksivnu prozu s motivirajućim porukama. Uvijek mu je posebno drago kaže kada dođe u Karlovac.

– Imam osjećaj da su ljudi topli i jako srdačni. Svaki put kad sam bio u Karlovcu sam bio lijepo prihvaćen. Bio sam i u muzeju i lijepo je, jako lijepo.

Jan konstantno piše, napravi pauzu dva ili tri dana i opet nastavi. Kaže da bi ‘pukao kao balon’ da ne piše i da to mora izaći iz njega.
Roman ‘Štakori’ drugi je Bolićev kriminalistički roman. Smatra kako je ovaj puno bolji, ozbiljniji, realniji od prethodnog. Ovog puta je radio na istraživanju i savjetovanju s policijskim službenicima.
I reakcije čitatelja pokazuju kako im je drugi roman bolji od prvoga. Za dvije do tri godine mogao bi izaći i treći nastavak. Sada je tek ideja u glavi, kaže nam.
U Romanu ‘Štakori’ Jan je smjestio inspektora Johna Monroa u Rijeku i prikazuje mračnu sliku grada u kojem caruje prostitucija i narkomanija a policija pravi reda. Knjiga je namijenjena ljubiteljima krimića, posebno onima koji su čitali njegov prvi kriminalistički roman Težina stvarnosti u kojem je glavni lik opet bio inspektor John Monroe.

– Jan je hitmaker, pisac za publiku kojeg publika osjeća i prihvaća. To je uzajamno razumijevanje. Publika rado dolazi na njegove promocije, pokazuje mu naklonost i Jan ispunjava njihova očekivanja u svojoj literaturi. Ovaj krimić je još zreliji od prvog krimića. John Monroe je bio u prvoj knjizi, a u ovoj drugoj ga razrađuje. Jan je pisac koji se ravnopravno postavlja prema ostalim piscima na našoj sceni, kazala je Sandra Pocrnić Mlakar, urednica romana.

Janova majka Marisstella Bolić u pisanju mu daje punu podršku. Ovakav uspjeh, priznaje, nije očekivala.
Mislila sam, okej pisat će onako nešto sitno kako je to bilo krenulo s prvom knjigom Trenuci. Mislila sam da će ostat na tome. Neka, neka se ta ljubav izrodila i neka on piše i dalje.

Promocija knjige Jana Bolića u Karlovačkoj Gradskoj knjižnici dio je nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom pod nazivom ‘I ja želim čitati’ koja se provodi s ciljem informiranja javnosti i educiranja o osobama koje imaju problema s disleksijom, odnosno poteškoće s čitanjem. Želimo informirati kako se te osobe nose s disleksijom i kako im se može pomoći. Kampanja se provodi od 2016. godine.