KABA

U Aquatici svečano otvorena božićno – novogodišnja izložba “Svim na Zemlji mir, veselje” Alena Pajtaka

Božićno ozračje zavladalo je večeras u slatkovodnom akvariju Aquatika. Svečano je otvorena božićno – novogodišnja izložba “Svim na Zemlji mir, veselje” koju je pripremio Alen Pajtak. Božićni niz pučkih običaja započinje adventom ili došašćem, a završava Svijećnicom ili Prikazanjem Gospodinovim u Hramu, 2. veljače. Posjetitelji na ovoj izložbi mogu osjetiti duh prošlosti s obzirom da se na njoj nalaze božićni ukrasi i igračke iz 20. stoljeća.

– Zahvaljujem se Alenu Pajtaku na ovoj izložbi koju je zaista s ljubavlju i u jednom dobrom te veselom duhu pripremio za sve nas. Kao i uvijek, pozivamo sve Karlovčane. Ista se može pogledati i bez plaćanja ulaznice no inače je u ponudi za posjetitelje akvarija, rekla je Margarita Markušić Kulaš, ravnateljica Aquatike.

Specifičnost ove izložbe je što su izloženi ukrasi i igračke iz gotovo cijelog svijeta.

Iznenađen sam što ste se odazvali u ovako velikom broju. Očito to neko dijete u nama i dalje živi. Potrudio sam se napraviti jednu mozaičnu izložbu vezanu uz Božić koji je meni drag kao tema za umjetnost. Budući da smo u Aquatici, ova izložba ima više rukavaca. Primjetili ste božićni nakit i božićno drvce kao centralno mjesto. Bilo je puno jaslica i teško je bilo odlučiti koje ću postaviti. Postavio sam i kalupe za kolače koji su neizbježni, istaknuo je Alen Pajtak, umjetnik.

Ovom prigodnom izložbom obuhvaćen je tek djelić bogate božićne tradicije koja se njeguje u mnogim obiteljima. Kolekcionarskom strašću godinama brižljivo skupljani predmeti, iako većinom trivijalni, zajedno čine bogat mozaik najradosnijeg blagdana u godini za koji stara uzrečica ne kaže uzalud da mu se valja radovati kao ptičica gori, ribica vodi, a dušica kraljevstvu nebeskim.

Izložba će za sve posjetitelje biti otvorena do 2. veljače 2023. godine.